Espanjalaisnuorista vain noin puolet aikoo äänestää – Otto laulaa maasta, jossa vain vallalla on väliä

Tutkijan mukaan puolueita eivät kiinnosta nuoret ja heille tärkeät arvot, koska vain harva nuori äänestää.

Espanja
Otto Llorente
Otto Llorente, 29, kertoo äänestäneensä ensi kerran vasta viisi vuotta sitten.Agustin Oddi

BARCELONA Sagrada Familia -kirkon edustalla sijaitsevassa puistossa soi kitara.

Otto Llorente, 29, laulaa kappaletta, joka kertoo diktaattori Francisco Francon julmuuksista ja sisällissodan perinnöstä Espanjassa. Se kertoo myös maasta, jossa johtajat ovat unohtaneet kansan.

– Minulle perinteiset puolueet ovat käytännössä yksi ja sama asia. Ne ovat syyllistyneet korruptioon ja välittävät vain vallasta ja rahasta.

Suurten puolueiden korruptioskandaalit ovat heikentäneet luottamusta poliitikkoihin etenkin nuorten keskuudessa. Viime aikoina keskiössä on ollut esimerkiksi kansanpuolue Partido Popularin entinen Madridin alueen johtaja, jota epäillään korruptiosta ja julkisten varojen väärinkäytöstä. (siirryt toiseen palveluun)

Podemos sai nuoret liikkeelle ja myös muut puolueet alkoivat kosiskella heitä.

Otto Llorente edustaakin nuoria, jotka ovat innostuneet äänestämisestä vasta hiljattain. Hän kertoo lähteneensä vaaliuurnille ensimmäistä kertaa viisi vuotta sitten, kun vasemmistolainen Podemos-puolue perustettiin.

Puolue sanoo haluavansa parantaa nuorten asemaa esimerkiksi työmarkkinoilla laskemalla muun muassa pienyrittäjien maksuja.

– Ennen en kokenut, että kukaan oikeasti ajaisi nuorten etuja, Llorente sanoo.

Viiden puolueen vaaliväittely Espanjan televisioss 4. marraskuuta.
Espanjan suurimpien puolueiden johtajat kokoontuivat maanantaina tv-vaaliväittelyyn Madridissa. Juan Carlos Hidalgo / EPA

Uusista puolueista huolimatta nuoret äänestävät Espanjassa edelleen laiskasti.

Espanjan tilastokeskuksen mukaan vain noin puolet 18–24 -vuotiaista aikoo äänestää (siirryt toiseen palveluun) tänään sunnuntaina pidettävissä vaaleissa.

– Perinteiset puolueet eivät ole ottaneet nuoria huomioon, koska suuremmat ikäluokat ovat olleet aina ahkerimpia äänestäjiä. Samalla nuorten kiinnostus politiikkaa kohtaan on laskenut entisestään, Madridin yliopistossa opettava politiikan professori Ignacio Jurado sanoo.

Juradon mukaan Espanjassa koko demokratian ajan vallalla ollut kaksipuoluejärjestelmä alkoi rakoilla vasta vuoden 2014 jälkeen. Tuolloin sosialistipuolue PSOE:n ja kansanpuolue Partido Popularin rinnalle alkoi ilmestyä uusia, nopeasti kannatusta keränneitä puolueita kuten vasemmistolainen Podemos.

– Podemos sai nuoret liikkeelle ja myös muut puolueet alkoivat kosiskella heitä, Jurado sanoo ja huomauttaa, että kaksipuoluejärjestelmän murtuminen on nuorten äänestäjien ansiota.

Yhteiskunnan tuet nuorille ovat olemattomat. Seurauksena nuoret muuttavat pois kotoa yhä myöhemmin. Syntyvyys on alhaisin 40 vuoteen. 

Erityisesti maata koetellut talouskriisi ja nuorten koulutettujen espanjalaisten joukkopako ulkomaille herättivät puolueet.

Tutkija Juradon mukaan Podemosin kannattajissa nuorten osuus on suurempi kuin muiden, mutta ei merkittävästi.

–Toisin kuin voisi ehkä ajatella, 20-vuotiaat äänestävät Espanjassa lopulta hyvin samalla tavalla kuin 40-vuotiaat.

Santiago Abascal
Äärioikeistolainen Vox saattaa nousta vaaleissa maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Voxin puoluejohtaja Santiago Abascal kampanjoi Malagassa lokakuun lopussa.Carlos Diaz / EPA

Vaikka talouskriisi on taittunut, nuorisotyöttömyys on EU:n toiseksi korkein, noin 35 prosenttia.

Otto Llorente on ammatiltaan graafinen suunnittelija, ja hän tekee töitä freelancerina. Llorente tienaa monen espanjalaiseen tapaan noin tuhat euroa kuussa.

– Koska palkkiot ovat huonoja, minulla ei ole varaa maksaa korkeita yrittäjämaksuja. Siksi teen töitä pimeästi.

Llorente ei ole ainoa. Harmaa talous aiheuttaa Espanjalle veromenetyksiä, joiden arvo on arviolta noin 6 prosenttia BKT:sta. (siirryt toiseen palveluun)

nuoria telttaleirissä
Protestileirin Barcelonan yliopiston edustalle pystyttäneet opiskelijat vaativat Katalonian itsenäisyyttä.Agustin Oddi

Yritykset ottavat nuoria töihin palkattomiin harjoitteluihin, mutta jakson päätyttyä yrityksillä ei ole varaa tarjota oikeaa työsopimusta.

Myös yhteiskunnan tuet nuorille ja vähävaraisille ovat olemattomat.

Seurauksena nuoret muuttavat pois kotoa yhä myöhemmin. Syntyvyys on alhaisin 40 vuoteen.

Harva espanjalaisnuori pärjää ilman vanhempiensa apua.

– Asun kahden veljeni kanssa vuokralla ja isämme joutui takaamaan vuokrasopimuksen. Ilman tuhansien eurojen takausta emme olisi asuntoa saaneet.

Käytännöstä on tullut tapa etenkin Espanjan suurimmissa kaupungeissa. Llorente ja hänen veljensä maksavat kimppa-asunnostaan vuokraa 1100 euroa kuussa.

kyltti telttojen edessä
Barcelonalaisopiskelijoiden telttaleirissä protestoijat vaativat Espanjaa neuvotteluihin Katalonian itsenäisyydestä.Agustin Oddi

Vaalikampanjoissa nuorten huolet eivät ole juuri kuulunet. Espanjassa pidettiin vaalien kannalta tärkein vaaliväittely maanantaina, jolloin lähetystä seurasi 8,6 miljoonaa espanjalaista. Se on yli puolet kaikista tv-katsojista.

Nuorille tärkeitä teemoja, kuten ilmastonmuutosta, tuskin mainittiin väittelyn aikana. Tämä siitä huolimatta, että lähes 40 prosenttia espanjalaisista pitää ilmastomuutosta suurimpana uhkana maapallolle. (siirryt toiseen palveluun)

Väittely pyöri vaalikampanjoiden tapaan Katalonian kriisin ympärillä.

Myös Otto Llorente seurasi väittelyä.

Vaikka hän ei ole katalaani, sympatisoi hän separatisteja ja on osallistunut myös Katalonian itsenäisyyttä vaativiin protesteihin.

– Itsenäisyysliikkeessä on ennen kaikkea kyse halusta tehdä pesäero Espanjan nykyhallintoon. Siksi Katalonian separatistit edustavat vapautusliikettä myös meille muualta Espanjasta tulleille, Llorente sanoo.

Tämän päivän vaaleissa poliitikkojen huoli ei ole ainoastaan nuorten heikko osallistuminen. Tutkija Ignacio Juradon mukaan on todennäköistä, että äänestysaktiivisuus laskee kaikissa ikäryhmissä.

Tilanteesta voittajiksi näyttävät selviävän oikeistopuolueet. Erityisen paljon kannatustaan on nostanut äärioikeistolaiseksi luonnehdittu Vox, joka voi mielipidetiedustelujen mukaan (siirryt toiseen palveluun)nousta kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

– Katalonian kriisi ja viimeaikaiset levottomuudet ovat puolueen suosion takana, Jurado sanoo.

Puolue vastustaa muun muassa feminismiä ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Puolueen johtaja Santiago Abascal tunnetaan Espanjan Donald Trumpina. Abascal on muun muassa ehdottanut muuria Marokon naapurissa, Afrikan rannikolla sijaitseville erillisalueille Ceutaan ja Melillaan, jotta Afrikasta tulevat siirtolaiset saadaan pysäytettyä.

– Äärioikeisto vetoaa myös nuoriin, koska heidän retoriikkansa on selkeää ja helposti ymmärrettävää.

Myös Jurado uskoo Voxin nousuun.

– Katalonian kriisi ja viimeaikaiset levottomuudet ovat puolueen suosion takana.

Otto Llorentea äärioikeiston nousu pelottaa.

– Meidän pitäisi mennä eteenpäin, mutta Voxin nousu osoittaa, että olemme valmiita menemään myös taaksepäin, hän sanoo.

Korjattu 11.11.: Harmaan talouden aiheuttamat veromenetykset vastaavat kuutta prosenttia BKT:sta, mikä ei ole sama kuin että harmaan talouden koko olisi noin kuusi prosenttia bruttokansantuotteesta.