Trumpin hallinnon korkea virkamies ampuu kovilla: Presidentti on kuin 12-vuotias lennonjohtotornissa tai pihalla säntäilevä housuton setä

Paljastuskirjan nimetön kirjoittaja ei todista väitteitään. Valkoisen talon mukaan se on nimettömän pelkurin sepitettä.

Donald Trump
Donald Trump valtavan kannattajajoukon ympäröimänä.
Presidentti Donald Trump kannattajiensa ympäröimänä Louisianan Monroessa 6. marraskuuta. Larry W. Smith / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on joutunut oman hallintonsa korkea-arvoisen virkamiehen rankan ryöpytyksen kohteeksi.

Nimettömänä esiintyvän virkamiehen laatimassa uudessa paljastuskirjassa Trumpin kykyjä ruoditaan toinen toistaan värikkäämmin vertauksin. Presidenttiä nimitetään muun muassa ilkeäksi, epäpäteväksi ja vaaraksi kansakunnalle.

The Washington Post on julkaissut (siirryt toiseen palveluun) ennakkotietoja tulevasta Varoitus-nimisestä kirjasta, jossa esitetään lukuisia kovia väitteitä, muttei todisteita niiden tueksi. Tässä jutussa esitetyt lainaukset kirjasta ovat peräisin Washington Postista.

Kirjoittajan tyyliä kuvaa hyvin, että hän vihjailee ensin presidentin mahdollisista henkisistä ongelmista mutta toteaa heti perään, ettei hänellä ole pätevyyttä diagnosointiin.

Valkoinen talo on kiistänyt paljastuskirjan väitteet ja kutsuu kirjoittajaa pelkuriksi.

Perui väitteensä vastarintaliikkeestä

Kirjan kirjoittajan kerrotaan olevan sama nimetön Valkoisen talon virkamies, joka herätti syyskuussa 2018 huomiota kirjoitettuaan Trumpia rankasti arvostelleen mielipidekirjoituksen The New York Times -sanomalehteen. (siirryt toiseen palveluun)

Myös New York Times sanoo julkaisemassaan kirja-arvostelussa (siirryt toiseen palveluun), että kyseessä on sama henkilö.

Tuolloin hän sanoi olevansa osa Trumpin hallinnossa toimivaa hiljaista vastarintaliikettä, joka pyrkii estämään presidentin vahingollisimpien ajatusten toteutumisen.

Kirjassa hän myöntää olleensa väärässä kirjoittaessaan hiljaisesta vastarintaliikkeestä. Enää hän ei usko byrokraattien ja hallinnon nimittämien työntekijöiden saavan Trumpia oikealle tielle tai muuttamaan ilkeää johtamistyyliään.

– Hän [Trump] on se mikä hän on, kirjoittaja tokaisee.

Donald Trump, Phil Robertson ja Willie Robertson puhujapöntössä.
Ankkadynastia-tositelevisiosarjan Phil Robertson ja Willie Robertson (oikealla) osoittivat tukensa Trumpille Keep America Great -tilaisuudessa Louisianan Monroessa 6.11.Larry W. Smith / EPA

– Aamuisin korkeat virkamiehet heräävät täydessä paniikissa nähdessään villit lausunnot, joita presidentti on julkaissut Twitterissä.

"Kuin pihalla ilman housuja säntäilevä setä"

Nimetön virkamies ei säästele kirjassaan tylyjä vertauksia yrittäessään maalata mahdollisimman epäedullista kuvaa epäpätevänä ja jopa vaarallisena pitämästään presidentistä.

– Ihan kuin menisi aamun sarastaessa hoitolaitokseen ja huomaisi huolestuneiden hoitajien jahtaaman vanhan sedän säntäilevän pihalla ilman housuja haukkuen suureen ääneen kahvilan ruokia.

– Tilanteesta on yhtä aikaa sekä ällistynyt, huvittunut että häpeissään. Erona tosin on, ettei setä todennäköisesti tekisi sitä ihan joka päivä, hänen sanojaan ei lähetettäisi yleisölle eikä hänen tarvitsisi johtaa Yhdysvaltain hallitusta saatuaan housut jalkaansa, kirjoittaja maalailee.

Käsillään elehtivä Donald Trump.
Nimettömänä esiintyvä Valkoisen talon virkamies vertaa Trumpia muun muassa lennonjohtotorniin päästettyyn 12-vuotiaaseen lapseen. Kuva on otettu puhetilaisuudessa keskiviikkona.Larry W. Smith / EPA

Kirjassa presidentin väitetään myös singahtelevan yhdestä itseaiheutetusta kriisistä toiseen kuin 12-vuotias lennonjohtotornissa.

– Hän painelee nappuloita umpimähkäisesti piittaamatta kiitoradalla rullaavista lentokoneista ja lennoista, jotka hädissään kääntyvät muille kentille, kirjoittaja kärjistää omiin kokemuksiinsa ja havaintoihinsa perustuen Washington Postin mukaan.

Kirjoittaja vakuuttaa useiden nykyisten ja entisten presidentinhallinnon työntekijöiden jakavan hänen näkemyksensä. Hän ei kuitenkaan kuvaile kirjassa yksittäisiä esimerkkitapauksia perustellen sitä henkilöllisyytensä suojaamisella.

Useat virkamiehet suunnittelivat "keskiyön joukkoitsetuhoa"

Nimetön korkea virkamies esittää kirjassaan myös väitteitä Trumpin kulissien takana esittämistä rasistisista ja naisvihamielisistä kommenteista.

– Olen istunut ja kuunnellut kiusallisessa hiljaisuudessa kuinka hän [Trump] puhuu naisten ulkonäöstä tai suorituksista. Hän kommentoi meikkiä, vitsailee painosta ja arvostelee vaatteita.

Kirjoittajan mukaan Trump on siirtolaisista puhuessaan yrittänyt imitoida latinalaisamerikkalaista ääntämystä.

Donald Trump ihmisten ympäröimänä.
Kirja väittää, ettei Trump kuuntele omia tiedustelu- ja turvallisuusasiantuntijoitaan. Kuva on otettu torstaina Valkoisessa talossa.MediaPunch / Backgrid / AOP

Virkamies kirjoittaa uskovansa Trumpin olevan kykenemätön johtamaan maataan suuren kansainvälisen kriisin sattuessa, sillä hän ei kuuntele omia tiedustelu- ja turvallisuusasiantuntijoitaan sekä on perso mielistelylle ja sen vuoksi ulkomaiden helposti manipuloitavissa.

Presidentille on kirjoittajan mukaan tyypillistä välinpitämättömyys lain asettamia rajoituksia kohtaan. Hän väittää Trumpin esimerkiksi kysyneen lakimiehiltään, voisiko liittovaltion tuomareista hankkiutua eroon.

Kirjassa väitetään useiden Trumpin hallinnon korkeiden virkamiesten olleen niin huolissaan presidentin toiminnasta, että he suunnittelivat viime vuonna joukkoirtisanoutumista.

Kirjoittajan keskiyön joukkoitsetuhoksi kutsuman toimen tavoitteena olisi ollut suuren julkisen huomion kiinnittäminen Trumpin toimintatapoihin.

Joukkoirtisanoutuminen kuitenkin peruttiin, sillä kapinamieliset virkamiehet pelkäsivät sen horjuttavan jo valmiiksi horjuvaa hallitusta, kertoo kirjan väitteitä siteeraava Washington Post.

Stephanie Grisham taustallaan kaksi kullanväristä patsasta.
Valkoisen talon lehdistösihteerin Stephanie Grishamin mukaan Varoitus-kirja on fiktiota ja sen nimetön kirjoittaja on valehtelija. Kuva on otettu presidentin työhuoneessa 4. syyskuuta.MediaPunch / Backgrid / AOP

Valkoinen talo: Oikea kirjailija tarkastaisi faktat

Valkoinen talo on tyrmännyt paljastuskirjan väitteet lehdistösihteeri Stephanie Grishamin suulla, kertoo Huffington Post -uutissivusto (siirryt toiseen palveluun).

– Kirjan kirjoittanut pelkuri ei ole pannut siihen nimeään, sillä siinä on pelkkiä valheita. Oikeat kirjailijat ottavat yhteyttä käsittelemäänsä henkilöön tarkistaakseen faktat, mutta tämä henkilö piileskelee tehden tämän todellisen kirjailijan työhön kuuluvan perusasian mahdottomaksi, Grisham tylyttää.

– Toimittajilla, jotka päättävät kirjoittaa tästä farssista, pitäisi olla sen verran journalistista tinkimättömyyttä, että he käsittelisivät kirjaa sepitteenä, Grisham ohjeisti torstaina.

Varapresidentti Mike Pence on puolestaan Fox News -uutiskanavan mukaan (siirryt toiseen palveluun) tyrmännyt kirjan väitteen siitä, että hän saattaisi olla valmis harkitsemaan astumista Trumpin tilalle presidentiksi käyttämällä hyväksi perustuslain 25. lisäystä. Lisäys koskee tilannetta, jossa presidentti on kykenemätön hoitamaan tehtäväänsä.

Fox Newsin toimittaja Paul Steinhauser on julkaissut Twitterissä videon, jolla Pence kommentoi kirjaa tyrmistyttäväksi ja sanoo, ettei hän ole tietoinen mistään presidentin syrjäyttämistä koskevista keskusteluista. Kirjan kirjoittaneelle nimettömälle virkamiehelle hän suosittelee irtisanoutumista presidentinhallinnosta.

Nimetön kirjailija on vastannut arvosteluun sanomalla olevansa myöhemmin ehkä valmis astumaan nimellään julkisuuteen. Hänen mielestään nimettömyys on juuri nyt tärkeää, jotta keskustelu ei pyörisi kirjoittajan vaan Yhdysvaltain presidentiltä vaadittavien ominaisuuksien ympärillä.

259-sivuinen A Warning -kirja tulee myyntiin 19. marraskuuta. Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain oikeusministeriö on jo varoittanut kustantajaa, että nimetön virkamies saattaa tekstillään rikkoa salassapitovelvollisuuttaan.

Lue myös:

Analyysi: Osa presidentti Trumpin virkakunnasta toimii vastoin presidentin tahtoa – Onko Yhdysvalloissa tapahtunut hiljainen vallankumous?

Trump haluaa oikeusministerin tutkivan haamukirjoittajan henkilöllisyyden – The New York Timesin mukaan kyse on vallan räikeästä väärinkäytöstä