1. yle.fi
  2. Uutiset

KKV:ltä rankat pyyhkeet: Veikkauksen markkinointi ei noudata omia vastuullisuusperiaatteitaan – kannustaa pelaamaan

Markkinoinnissa on käytetty runsaasti kannustavia ja kehottavia ilmaisuja, sanoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Veikkaus
rahapelejä kännykän näytöllä
Vastuullisuusperiaatteidensa mukaan Veikkaus ei ihannoi runsasta pelaamista.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Veikkaus ei aina noudata omia markkinoinnin vastuullisuusperiaatteitaan eikä rahapelien markkinointia koskevia säännöksiä, käy ilmi Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) selvityksestä.

Vastuullisuusperiaatteidensa mukaan Veikkaus ei ihannoi runsasta pelaamista. KKV:n mukaan todellisuudessa markkinoinnissa on käytetty runsaasti kannustavia ja kehottavia ilmaisuja. Veikkauksen markkinointi onkin ollut ennen kaikkea pelaamiseen kannustamista.

Pelihaittojen ehkäiseminen ja vähentäminen on jäänyt sivurooliin. Vastuullisuuden lisäämiseksi Veikkauksen olisi mainostettava pelaamisen hallinnan välineitä monipuolisemmin ja vähintään yhtä tehokkaasti kuin itse pelejä.

Alaikäiset altistuvat pelimainoksille

Vastuullisuusperiaatteissa todetaan myös, ettei Veikkaus kohdista pelien markkinointia alaikäisille. Alaikäiset altistuvat kuitenkin pelimainoksille ja pelaamiselle, koska ne ovat näkyvästi esillä heidän elinympäristössään.

KKV mukaan Veikkaus ei ole tuonut esille, miten se huomioi markkinoinnin vaikutukset alaikäisiin ja muihin haavoittuviin kuluttajaryhmiin, kuten peliongelmaisiin, kehitysvammaisiin sekä päihde- ja mielenterveysongelmaisiin.

Markkinointia tukee se, että peliautomaatteja on sijoiteltu paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu paljon, jolloin pelaaminen pysyy ihmisten mielessä. Pelaamismotivaatiota pidetään myös yllä korostamalla pelaamisesta saatujen rahojen käyttämistä yleishyödyllisen toiminnan rahoittamiseen ja mainitsemalla, että ”suomalainen voittaa aina”.

Nämä kampanjat KKV nosti esimerkeiksi Veikkauksen kyseenalaisesta markkinoinnista:

  • "Maailma on pelikenttä", marraskuu 2018. Veikkaus ei oman tulkintansa mukaan hyödynnä markkinoinnissa aggressiivisia keinoja. Kuitenkin se valtasi kaikki Rautatientorin digitaaliset mainosnäytöt viikon ajaksi kampanjalla, joka houkutteli ihmisiä laskemaan todennäköisyyksiä rautatieaseman arkisista tapahtumista. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kampanjassa markkinoitiin vedonlyöntiä, mikä on kiellettyä.
  • "Keno kuuluu päivärutiineihin", kesäkuu 2019. Pelaaminen rinnastettiin Facebook- ja Twitter-kampanjassa arkipäiväiseen kahvinjuontiin. Veikkaus puolusti mainosta, mutta poisti sen kohun jälkeen. KKV:n mukaan rahapelaamisen arkipäiväistäminen vaikuttaa pelihaittoihin.
  • "Terttu Obersekki", elokuu 2019. Radiomainoksessa esiintynyt "terapeutti" piti pelihaluja hyväksyttävinä ja patisteli asiakkaitaan "totouttamaan" ajatuksiaan raviradalla tai Veikkauksen nettisivuilla. Tämä mainos nosti keskustelun Veikkauksen markkinoinnin eettisyydestä entistä suuremmaksi puheenaiheeksi.

Veikkauksen markkinointikäytännöt ovat olleet ristiriidassa sen kanssa, että EU:n mukaan monopoliasemassa oleva yhtiö ei saa yllyttää ja rohkaista liiallisesti pelaamaan.

Veikkauksen kohdistuneen huomion vuoksi yhtiö on vähentänyt mainontaansa ja on luvannut kiinnittävänsä aiempaa tarkemmin huomiota mainonnan vastuullisuuteen. Näiden toimien vaikutuksista ei ole vielä tietoa.

Lainsäädäntö epäselvää nyt

Lisäksi rahapelien markkinoinnin sääntelyä on KKV:n mukaan uudistettava niin, että sen avulla voidaan nykyistä paremmin ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.

Markkinoinnin valvontaa hankaloittaa se, että rahapelien markkinointia koskeva lainsäädäntö on osittain epäselvää. Lainsäädännössä ei ole esimerkiksi määritelty riittävän tarkasti, millainen markkinointi on liiallista tai missä kulkee vihreiden eli vähemmän haitallisiksi luokiteltujen pelien ja punaisten eli haitallisimmiksi luokiteltujen pelien välinen raja.

Selvityksessä esitetään, että arpajaislain säännöksiä tarkennetaan ja Poliisihallituksen laatimat linjaukset rahapelien markkinoinnista päivitetään. Sääntelyn kehittämisessä voitaisiin hyödyntää alkoholin ja tupakan markkinoinnissa sovellettavia säädöksiä ja toimintamalleja.

Veikkaus on saanut Poliisihallitukselta useita huomautuksia arpajaislain rikkomuksista. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että EU-komissio edellyttää Veikkaukselta monopolin perusteena lainsäädännön noudattamista.

KKV:n mielestä rahapelien markkinointisääntelyn rikkomisesta langetettavien markkinointikieltojen ja uhkasakkojen tulisi olla nykyistä tuntuvampia. Suomessa voisi myös olla Britannian tapaan taho, joka tarkastaisi rahapelimainoksia etukäteen.

Raportti on osa KKV:n laajempaa hanketta, jossa tarkastellaan nykyistä rahapelijärjestelmää ongelmapelaamisen ja rahapelihaittojen ehkäisemisen näkökulmasta.

Lue myös:

Veikkaus vähentää 3 500 peliautomaattia ensi vuonna, viiden vuoden aikana häviää 8 000 – Yle seurasi

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski: "On virhe tulkita strategiaa niin, että haluaisimme pitää kiinni peliongelmaisista"

Veikkauksen edunsaajat miljardin tukipotin kohtalosta: "Veikkauksen johdon pitää kantaa vastuunsa"

”Halusin ostaa perheelleni ruokaa, mutta jo kauppaan mennessä pelotti” – lue mitä peliriippuvainen ja 4 muuta tekisivät peliautomaateille

Lue seuraavaksi