Postin maanantaina alkava lakko voi viivästyttää Kelan etuuksia – vaarassa erityisesti työttömyysturva ja toimeentulotuki

Postin työkiistasta ei ole jätetty sovintoesitystä, ja seuraava tapaaminen on ensi keskiviikkona.

perusturva
Mies aukaisee Kelan ovea.
Kela kehottaa jättämään hakemukset liitteet verkkopalvelussa. Arkistokuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Postin maanantaina alkava lakko voi myöhästyttää Kelan etuuksia. Myöhästymisvaarassa ovat Kelan mukaan erityisesti työttömyysetuudet ja toimeentulotuki.

Toimeentulotuki on viimesijainen tukimuoto, jonka tarkoitus on turvata ihmisarvoisen elämän kannalta välttämätön toimeentulo.

Myöhästymiset johtuvat siitä, että lakko voi viivästyttää asiakkaiden Kelaan lähettämien asiakirjojen saapumista. Kela puolestaan ei voi tehdä päätöksiä, jos sillä ei ole tarvittavia papereita.

– Tämä vaikuttaa etuuksiin joissa hakemusten käsittely on kesken, odotetaan joko lisäselvitystä tai varsinainen hakemus on postissa matkalla meille, sanoo Kelan ryhmäpäällikkö Matti Happonen

Hakemukset ja liitteet kannattaakin täyttää ja lähettää Kelan verkkopalvelussa.

Jos verkkoasiointi ei syystä tai toisesta onnistu, Kelan palvelunumeroihin voi tehdä hakemuksen tai työttömyysajan ilmoituksen. Hakemukset ja muut paperit voi toimittaa myös suoraan Kelan palvelupisteisiin.

– Verkkopalvelut on se ensimmäinen, kaikissa muissa tulee olemaan ruuhkaa, sanoo Happonen.

Verkon kautta voi hakea lähes kaikkia Kelan etuuksia ja lähettää hakemusten liitteitä. Liitteeksi käy myös valokuva paperisesta liitteestä.

Kela on laatinut verkkopalvelun käytöstä kohta kohdalta -ohjeet (siirryt toiseen palveluun) (pdf).

Lue myös: Valtakunnansovittelija: Postin lakko alkamassa maanantaina

Näin postin lakko vaikuttaa: Paketit uhkaavat viivästyä useita päiviä, kirjeet menevät perille ehkä vasta ensi vuonna