Video: Maastopalot korventavat Kaakkois-Australiaa – viranomaiset kuvailevat tilannetta ennennäkemättömäksi

Uudessa Etelä-Walesissa maastopalot ovat roihunneet taukoamatta syyskuusta lähtien.

Australia
Sammutuslentokone pudotti punaista, paloa hidastavaa nestettä maastopalon ylle Harringtonin kaupungissa Uudessa Etelä-Walesissa Australiassa.
Australian itäosissa loimuaa lukuisia maasto- ja pensaspaloja Uudessa Etelä-Walesissa ja Queenslandissa. Palot ovat vaikuttaneet myös alueella asustaviin eläimiin, esimerkiksi useita koaloja on hoidettu palovammojen takia.

Kaakkois-Australiassa viranomaiset ovat julistaneet hätätilan useille alueille Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa poikkeuksellisen laajalle levinneiden maasto- ja pensaspalojen vuoksi.

Osavaltiossa roihuaa parhaillaan yli 90 erillistä paloa. Kuivuus, 35 asteen kuumuus sekä kovat tuulet pahentavat tilannetta.

BBC: (siirryt toiseen palveluun)n saamien tietojen mukaan asukkaita on loukussa kodeissaan eri puolilla osavaltiota. Tulipalojen voimakkuuden vuoksi pelastustyöt ovat paikoin mahdottomia.

Viranomaiset kuvailevat tilannetta ennennäkemättämäksi:

– Emme ole koskaan nähneet näin montaa samanaikaista tulipaloa, jotka on luokiteltu vaarallisiksi, kertoo paikallinen palopäällikkö Shane Fitzsimmons.

Hätätila on asetettu lisäksi useille eri alueille Queenslandin osavaltiossa sekä myös läntisessä Australiassa. Queenslandissa poliisi on määrännyt vajaan 5 000 asukkaan Tewantin kaupungin tyhjennettäväksi kokonaan palojen takia.

Tilanne on kuitenkin vakavin Uudessa Etelä-Walesissa, missä palot ovat roihunneet taukoamatta syyskuusta lähtien. Lokakuussa kaksi ihmistä menehtyi heidän yrittäessään suojella kotejaan paloilta.

Viime viikolla (siirryt toiseen palveluun) palot kärvensivät 2 000 hehtaarin kokoisen koaloiden rauhoitusalueen. Satojen eläimien pelätään kuolleen tulipaloissa.

Savu leviää tuulten mukana ilmassa pitkiä matkoja – esimerkiksi Sydney peittyi viime viikolla savusumuun, joka oli lähtöisin lähes 400 kilometrin päässä roihuavista maastopaloista. Viranomaiset ovat antaneet kaupungissa terveysvaroituksia huonon ilmanlaadun vuoksi.

Sydneyn ja Brisbanen välillä kulkeva maantie on jouduttu osin sulkemaan palojen takia.

Paloihin ei ole odotettavissa helpotusta ennen sateita. Tutkijoiden mukaan Australiaa piinaava maastopalokausi uhkaa pidentyä tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vuoksi. Lisäksi palojen ennustetaan muuttuvan yhä voimakkaammiksi.

Lue myös:

BBC: Australia bushfires: Record number of emergencies in New South Wales (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, STT