Kulmakarvojen microblading-värjäyksestä löytyi turvallisuuspuutteita – Tukes vaatii asiakkaiden parempaa informoimista

Microblading-tekniikalla tehty värjäys on lähempänä tatuointia kuin meikkiä.

kulmakarvat
Kulmakarvojen kestovärjäystä.
Tukes ehdottaa, että microblading-kulmia tekevät kysyisivät asiakkailta mahdollisesta nikkeliallergiasta ja ottaisivat paremmin selvää, mitä aineita väreissä on.AOP

Näyttävät ja huolitellut kulmakarvat ovat varsinkin nuorten naisten suosiossa. Kulmia värjätään ja meikataan monin eri tavoin, ja yksi keino saada kasvoille ilmettä on teettää microblading-kulmat. Siinä väripigmentti viedään ihon pintakerrokseen ohuilla terillä. Kyseessä onkin itse asiassa kestomeikin sijaan kosmeettinen tatuointi.

Microbladingin suosio on viime vuosina kasvanut meillä ja maailmalla. Samalla esiin on noussut myös ongelmia kuten eri tavoin pieleen menneitä operaatioita ja yliherkkyysreaktioita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes katsookin, että värjäystekniikkaan liittyy samankaltaisia riskejä kuin tatuointeihin.

– Ihoa lävistävät toimenpiteet ovat aina riskialttiimpia kuin ihon pinnalle tehtävät hoidot, kertoo ylitarkastaja Annina Nyholm Tukesista.

Microblading eroaa tatuoinnista siten, että sen on tarkoitus ajan myötä haalistua pois. Se tehdään kaikkein pinnallisimpaan ihokerrokseen samoin kuin kestopigmentointi. Tatuoinnissa väri viedään syvemmälle, verinahkaan asti, jolloin se kestää periaatteessa ikuisesti.

Tarkastus paljasti puutteita asiakirjoissa

Tukes on tänä ja viime vuonna tehostetusti valvonut microblading-palveluiden turvallisuutta Suomessa. Laaja valvontaprojekti selvitti, millaisia turvallisuuskäytäntöjä alalla on. Virasto kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että valvonnassa tarkastettiin 37 palveluntarjoajaa. Lisäksi tehtiin 30 tarkastusta, jotka kohdistuivat turvallisuusasiakirjoihin.

Tukesin mukana puutteita löytyi kahdessa asiassa: lakisääteisissä asiakirjoissa ja palveluntarjoajien ymmärryksessä siitä, mitä käytetyt väriaineet sisältävät.

– Jonkin verran oli puutteita värien toiminnan käsittämisessä. Ei ehkä osattu arvioida, minkälaisilla väripigmenteillä tehdään tai minkälaisille asiakkaille ne värit eivät sovi, sanoo ylitarkastaja Annina Nyholm.

Nikkelille allerginen voi saada väreistä pitkäaikaisen riesan

Koska menetelmä voidaan rinnastaa tatuointiin, täytyy palveluntarjoajan laatia siitä turvallisuusasiakirja, jossa kerrotaan miten palvelun turvallisuus on järjestetty. Tukesin valvonnassa paljastui, että monelta microbladingiä tarjoavalta tällainen asiakirja puuttui kokonaan tai siinä oli puutteita.

Lain mukaan palveluntarjoan velvollisuus on antaa asiakkaalle kaikki palvelun turvallisuuden kannalta oleelliset tiedot. Lisäksi palveluntarjoaja on vastuussa siitä, että värjäyksessä käytetyt aineet ovat turvallisia.

Osa palveluntarjoajista ei kuitenkaan Tukesin tarkastuksen mukaan tiennyt tarpeeksi käyttämistään väriaineista. Pigmentointi- ja tatuointivärit eivät ole kosmetiikkaa, vaan kemikaaleja, joita säädellään EU:n kemikaalilainsäädännöllä.

Jotkut värit sisältävät muun muassa rautaoksidia, joka on sallittu väriaine, mutta joka voi vapauttaa ihoon nikkeliä. Tämä on riski nikkeliallergiselle asiakkaalle.

– Tyypilliset riskit ovat allergia- ja yliherkkyysreaktioita, Nyholm kertoo.

Kun väri on laitettu ihoon, sen haittavaikutukset voivat kestää pitkään.

Asiakas: Ota selvää tekijän taidoista

Tukes ehdottaa, että microblading-kulmia tekevät kysyisivät asiakkailta mahdollisesta nikkeliallergiasta ja ottaisivat paremmin selvää, mitä aineita väreissä on.

Asiakkaan kannattaa myös avata suunsa ja ottaa asioista selvää ennen kuin valitsee microbladingin.

– Kannattaa kysellä mahdollisimman paljon. Hyvät tekijät mielellään kertovat toimintatavoistaan ja kokemuksestaan. Kannattaa myös pyytää nähtäväksi hänen tekemiään töitä, Nyholm neuvoo.

Vastuullinen tekijä kertoo asiakkaalle toimenpiteestä huolellisesti ennen sitä sekä antaa ohjeet jälkihoitoon ja toimintatapaan mahdollisten komplikaatioiden esiintyessä.

Juttua täydennetty klo 13.50 Annina Nyholmin kommenteilla.

Lue myös:

Miestä tatuoidaan.
Lahtelainen tatuointitaiteilija Tony Raita tekee tatuointia Petri Säisäselle.Henri Vainio-Hynnilä / Yle

Peräti 4 000 tatuointiväreissä käytettävää kemikaalia on menossa ensi vuonna pannaan, koska niissä piilee terveysriskejä