Katso Ylen lähetys Brandenburgin portilta: Berliini valmistautuu muurin murtumisen 30-vuotispäivään

Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen pohjustaa historiallista vuosipäivää Brandenburgin portilta suorassa lähetyksessä, jossa pohditaan Berliinin muurin murtumisen merkitystä Euroopalle laajemminkin.

Berliinin muuri
Berliini valmistautuu muurin murtumisen 30-vuotispäivään – Ylen suora lähetys Brandenburgin portilta
Berliini valmistautuu muurin murtumisen 30-vuotispäivään – Ylen suora lähetys Brandenburgin portilta

Berliinin muurin murtumisesta tulee kuluneeksi 30 vuotta huomenna lauantaina. Miten kaikki kävikään, ja toteutuivatko 30 vuoden takaiset toiveet?

Tätä kaikkea puitiin Ylen suorassa lähetyksessä Brandenburgin portilta, jossa vuosipäivän vietosta ja muurin murtumisen seurauksista kertoi Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen. Voit katsoa lähetyksen jutun pääkuvaa klikkaamalla. Lähetyksen toimitti EU-erikoistoimittaja Petri Raivio.

Muurilla kuoli vuosina 1961–1989 ainakin 140 länteen pyrkijää. Viimeinen heistä oli Chris Gueffroy, jonka Itä-Saksan rajavartijat ampuivat vain muutamaa kuukautta ennen muurin murtumista.

Murtuminen oli osa tapahtumasarjaa, jonka myötä itäisen Euroopan sosialistimaat lähtivät lännen viitoittamalle markkinatalouden ja liberalismin tielle. Tutkija Ivan Krastev arvioi Ylen haastattelussa, että liberaalin demokratian ylivallan aika on sittemmin jo päättynyt.

Berliinin muurin säännöllinen muistelu peittää usein taakseen sen, että rautaesiripun repeäminen alkoi itse asiassa Unkarista 1988 sen jälkeen kun maan vanhoillinen kommunistijohto oli nostanut pääministeriksi nuoren ja uudistusmielisen Miklós Némethin.

Berliinin muurin historiaan voit tutustua tämän videon avulla:

Berliinin muuri jakoi kaupungin kahtia vuosina 1961-1989
VIDEO: Miksi Berliinin muuri rakennettiin ja miten se purettiin?