1. yle.fi
  2. Uutiset

Postin suunnittelemat harvennukset Turun saariston postinjakeluun torpattiin – jos saareen on aikataulutettu lauttayhteys, ei kulku ole vaikeaa

Posti jatkaa viisipäiväistä yleispalvelukirjeiden jakelua Turun saaristossa Traficomin päätöksen mukaisesti.

Turun saaristo
Tähän postilaatikkoon ei poliisin kirjettä Jaana Shelbyn mukaan koskaan kuulunut.
Kuvituskuva. Posti kertoi aikaisemmin tänä vuonna, että suunnittelee muutoksia Turun saariston postinjakeluun.Eino Kossila / Yle

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on osittain torpannut Postin suunnittelemat postijakelun harvennukset Turun saaristoon.

Posti kertoi aikaisemmin tänä vuonna, että suunnittelee muutoksia Turun saariston postinjakeluun. Posti ilmoitti tuolloin siirtyvänsä jakamaan postia yhteysalusreittien varrella sekä muutamilla postinumeroalueilla kerran viikossa.

Posti perääntyi suunnitelmista kritiikin jälkeen, ja kertoi odottavansa viranomaisten näkemystä.

Nyt Traficom kertoo, että se edellyttää Postin jakavan myös jatkossa yleispalvelukirjeet saarille viitenä arkipäivänä viikossa alueilla, joissa on arkipäivisin vähintään kaksi aikataulutettua lauttayhteyttä. Viraston mukaan lauttayhteykselliset saaret eivät ole postilaissa tarkoitettuja vaikeakulkuisia alueita.

Postin suunnittelemat jakelumuutokset eivät Traficomin näkemyksen mukaan kohdistuneet vain vaikeakulkuisille alueille.

Traficomin päätöksen perusteella viisipäiväistä jakelua tulee jatkaa ainakin Velkualla, Hiittisissä, Rosalassa ja Högsårassa. Iniössä jakelua pitää myös jatkaa viitenä päivänä viikossa, mutta ei Kvarnholmin, Perkkalan, Salmisen ja Åselholmin saarissa, koska näissä saarissa ei ole aikataulutettua lauttayhteyttä kahdesti arkipäivässä.

Jakelu jatkuu viisipäiväisenä

Posti ilmoitti perjantaina jatkavansa viisipäiväistä yleispalvelukirjeiden jakelua Turun saaristossa Traficomin päätöksen mukaisesti.

Postin aluepäällikkö Hannu Riihimäki pitää Postin tiedotteessa Traficomin vaikeakulkuisuuden kriteerin uutta tulkintaa ongelmallisena ja vuoden 2017 postilain muutoksen kannalta ristiriitaisena.

– Vaikeakulkuisuus aiheutuu postinjakelussa nimenomaan siitä, että poikkeusalueilla postinjakeluun kuluva kokonaistyöpanos muodostuu huomattavan suureksi verrattuna koko maan keskiarvoon, sanoo Riihimäki tiedotteessa.

Traficomin mukaan postin jakelua on mahdollista harventaa noin 170 talouden osalta. Posti suunnitteli harvennusta noin 550 talouteen.

Posti perusteli suunnitelmaansa jakelupäivien vähentämistä jakelukustannusten alentamisella ja digitalisaatiolla.

Juttuun lisätty kello 12.24 Postin aluepäällikkö Hannu Riihimäen kommentit.

Lue lisää:

Posti lykkää saariston postinjakeluun suunniteltua harvennusta – kuulee sittenkin saariston asukkaita asiasta

Posti harventaa jakelua Turun saaristossa – postia luvassa jatkossa vain kerran viikossa

Lue seuraavaksi