1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdestä sairaalasta lähtee uumoillun postilakon aikana 22 000 kirjettä: Näin sairaalat varautuvat poikkeustilaan

Sairaalat aikovat soittaa tavallista enemmän potilaille.

Postilakko
Postilaatikko.
Sairaanhoitopiirit varautuvat postilakkoon.Yle

Tampereen yliopistollinen sairaala TAYS on laskenut, että uumoillun postilakon aikana pelkästään sieltä lähtee 22 000 kirjettä.

Kirjeissä on kahden viikon ajalta kutsuja hoitoon, laskuja ja tietoa potilaan sairauksista.

Jos postilakko kestää tämän kaksi viikkoa, näin monen kirjeen kohtalo on vaakalaudalla.

– Erittäin todennäköisesti kirjeistä valtaosa jää jakamatta lakon aikana, TAYSin viestintäasiantuntija Anni Vähälä pelkää.

Lakko alkaa maanantaina

Posti- ja logistiikka-alan unionin lakko alkaa maanantaina, ellei käännettä tapahdu. Lakko voi viivästyttää kirjeiden kulkua useita viikkoja ja paketteja useita päiviä. Lakkoon on menossa noin 9 000 työntekijää. Kiista koskee työehtosopimusta.

TAYS kuten muut sairaanhoitopiirit ovat varautuneet lakkoon. HUS kertoo, että sen yksiköissä on pyritty purkamaan jonossa olevien varauksia heti marraskuun alusta lähtien.

Lääkäreitä on ohjeistettu käsittelemään kiireelliset lähetteet mahdollisimman pian, jotta potilaille on voitu lähettää tieto ajanvarauksista.

HUS ja monet sairaalat soittavat kiireelliset ajat potilaalle.

– Haluamme turvata potilaiden hoidon Postin lakosta huolimatta, ja siksi olemme varautuneet tilanteeseen jo ennalta, hallintoylilääkäri Teppo Heikkilä sanoo HUSin tiedotteessa.

Myös TAYS ottaa puhelimitse yhteyttä potilaisiin, joilla voi olla pikapuoliin avautumassa esimerkiksi tutkimus- tai leikkausaika.

Omakannasta voi katsoa

Paperiset epikriisit eli hoitopalautteet eivät todennäköisesti kulje postilakon aikana. Hoitopalautteet voi kuitenkin katsoa sähköisessä muodossa Omakannasta, omakanta.fi (siirryt toiseen palveluun).

Omakantaan kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Myös paperiset laskut todennäköisesti viivästyvät lakon takia. Esimerkiksi TAYS pidentää laskujen maksuajan tavallisesta 14 päivästä 30 päivään.

Esimerkiksi TAYS suosittelee sähköisen omatays.fi-palvelun käyttöönottoa. OmaTaysista asiakas näkee esimerkiksi sen, onko hänelle varattu aika poliklinikoille tai tehty lähete laboratorioon.

Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Röntgenin ja muiden kuvantamistutkimusten aikoja, leikkausaikoja tai osastolle saapumisen aikoja ei palvelusta vielä näy.

Posti kertoi aiemmin, että PAU on rajannut lakon ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt, kuten esimerkiksi lääkelähetykset.

Lue lisää, miten eri sairaanhoitopiirit varautuvat:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri varautuu postin lakkoon – ajanvarauksista tiedotetaan puhelimitse, laskujen maksuaikaa venytetään

Postilakko vaikuttaa myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin toimintaan

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pidentää laskujen maksuaikaa postilakon ajaksi

Vaasan keskussairaalasta saatetaan soitella postilakon aikana – Etelä-Pohjanmaa turvautuu tekstiviesteihin

Hus varautunut jo ennakkoon mahdolliseen postilakkoon: jonossa olevien varauksia purettu, lakon alkaessa tietoa potilaille puhelimitse

Postilakko iskee Lapin sairaanhoitopiiriin – ajanvaraukset ja aikojen perumiset soitetaan puhelimella

KYS varautuu uhkaavaan postilakkoon – aikoo olla asiakkaisiin tarvittaessa yhteydessä puhelimitse

Näin postin lakko vaikuttaa: Paketit uhkaavat viivästyä useita päiviä, kirjeet menevät perille ehkä vasta ensi vuonna

Lue seuraavaksi