Meritaimen nousee jälleen kutemaan Lapväärtin-Isojoelle

Vesistökunnostukset alkavat nyt tuottaa luonnon kannalta myönteisiä tuloksia.

meritaimen
Meritaimen pääsee Peruksen padon yli hyppäämälläkin, kun virtauma on sopiva. Viereen on rakennettu myös kalatie.
Meritaimen pääsee Peruksen padon yli hyppäämälläkin, kun virtauma on sopiva. Viereen on rakennettu myös kalatie. Mirva Ekman / Yle

Vesistökunnostuksista on saatu hyvä tuloksia Lapväärtin-Isojoella. Etenkin Villamon patoalueen kunnostuksen jälkeen meritaimen on jälleen noussut vesistön latvaosille kutemaan.

Meritaimenia on seurattu radiolähettimillä ja todettu, että ne ovat nousseet patoalueen yläpuolelle. Lapväärtin-Isojoen lisäksi merkittäviksi kutualueiksi ovat paljastuneet Karijoki ja sen sivujoki Metsäjoki.

Kalalaskuritietojen perusteella joen yläosille on noussut keväästä lähtien 4 merkittyä ja yli 70 merkitsemätöntä taimenta. Suurin osa kaloista nousi lokakuun aikana.

Nousuvaellus on toki edelleen riippuvainen sateista ja veden virtaamapiikeistä.

Purokunnostuksia ja radiolähetinseurantaa on tehty Luonnonvarakeskuksen ja Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen yhteistyönä. Mukana on ollut myös Oulun yliopisto.

Alustavien tulosten mukaan vesistökunnostukset ovat vaikuttaneet jo myös purojen monimuotoisuuden kohenemiseen. Tämä vaatii kuitenkin pidemmän ajan seurantaa.

Aiheesta aiemmin: Isojoen meritaimenet nousevat nyt Etelä-Pohjanmaalla ylemmäs kuin vuosikymmeniin – tai ainakin niin toivotaan