Virpiniemen merivartiosto varoittaa heikoista jäistä Perämerellä – aikaisin tullut talvi houkuttaa jäälle liikkumaan

Merelle on jo muodostunut teräsjäätä kohtalaisesti, mutta vielä ei kannata kiirehtiä jäälle menemisen kanssa.

Jään paksuus
Virpiniemen merivartioasema, ranta, heikot jäät
Pohjanlahden rannalla sijaitseva Virpiniemen merivartioasema on Suomen toiseksi pohjoisin merivartioasema.Virpiniemen merivartioasema

Virpiniemen merivartioasema varoittaa heikoille jäille menemisestä ja kertoo, että jääpeitteet ovat vielä vaarallisen ohuita merialueella.

Vuodenaikaan nähden talvi on lähtenyt käyntiin vauhdilla. Lumipeitteen lisäksi pakkasjakso on edesauttanut talven tuloa.

Talviset harrastukset vetävät ihmisiä puoleensa. Sosiaalisen median pilkkiryhmissä käy hälinä jäätilanteesta. Myös hiihtolatujen päitä on tutkittu kiivaasti.

Janne Isometsä Virpiniemen merivartiosta kertoo, että yhteydenottoja jäillä liikkujista on tullut laajalta alueelta Perämeren rannikolta.

– Oulunsalossa Varjakassa ja Kemissä on ollut intoa mennä jäille, mutta kehottaisimme varovaisuuteen.

Vaikka jäänmuodostus on ollut kohtalaisen hyvää, tilanne voisi olla parempikin. Veden lämpötilasta johtuen jääpeite ei ole kasvanut paksuutta, kuten olisi voinut odottaa.

Rantojen läheisyydessä jäätä on paikoin muutamia senttejä, mutta vieressä voi olla sulia paikkoja. Normaalia lämpimämpi merivesi hidastaa jäänmuodostusta ja voi syövyttää jääkantta alhaalta päin.

Viiden senttimetrin paksuinen teräsjää kannattelee ihmisen painon, mutta mikäli kyseessä on vedestä ja lumesta muodostunut hauraampi kohvajää, paksuutta tulisi olla puolet lisää.

Jäälle menijöitä kehotetaan tarkistamaan riittävä jään paksuus. Mukaan kannattaa ottaa jotain kelluttavaa ja naskalit. Myös läheisille kannattaa ilmoittaa aikataulu, millä liikkuu sekä pakata matkapuhelin vedenpitävään pakkaukseen.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)