Kolmen puolueen diili Rovaniemellä: Veroja korotetaan, uusi uimahalli ja silta siirtyvät

Paketista ovat neuvotelleet keskusta, demarit ja vasemmistoliitto eli selkeä enemmistö kaupunginvaltuustosta.

Rovaniemi
Uimahalli Ounasvaaralle. Suunnittelukuva uimahallin sisältä.
Uuden uimahallin rakentaminen siirtyy vuosilla, jos valtuustoryhmien sopimus toteutuu Rovaniemellä. Havainnekuva.Hannu Kerkelä / Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Kiinteistöpalvelu

RovaniemiRovaniemeläisten verotus kiristyy ensi vuonna ja Ounasvaaran uimahallin ja Ruokasenkadun sillan rakentaminen siirtyvät tulevaisuuteen, jos Rovaniemen kaupunginvaltuuston kolmen ryhmän välille sopimus toteutuu.

Sopimuksen ovat neuvotelleet keskusta, demarit ja vasemmistoliitto eli selkeä enemmistö kaupunginvaltuustosta. Jos kaikki ryhmien valtuutetut ovat sopimuksen takana, heitä 32. Valtuustossa on kaikkiaan 51 jäsentä.

Sopimuksen mukaan Rovaniemen tulovero nousee ensi vuonna 0,5 prosenttiyksikköä 21,5 prosenttiin. Tämä tarkoittaisi sitä, että kaupunginjohtaja Esko Lotvosen alkuperäinen, kaupunginhallituksen tyrmäämä esitys menisi valtuustossa läpi. Samalla kaupunginhallituksen esittämät leikkaukset muun muassa koulutukseen peruttaisiin.

Uimahalli vuonna 2022

Valtuustoryhmien neuvotteleman paketin mukaan Ounasvaaran uimahallin rakentaminen lykkääntyisi vuoteen 2022 ja Ruokasenkadun sillan rakentaminen siirrettäisiin ajankohtaan, kun se on saanut asemakaavan. Kaupunginhallitus esittää, että molempien rakentaminen alkaisi ensi vuonna.

Keskustan ja SDP:n valtuustoryhmät ovat jo päättäneet olla sopimuksen takana, vasemmistoliiton ryhmä ei ole vielä sanonut kantaansa sopimukseen.

Ylen tietojen mukaan ainakaan kokoomus ja perussuomalaiset eivät ole sopimuksessa mukana. Nämä ryhmät ovat vastustaneet veronkorotusta. Sen sijaan vihreät ja kristillisdemokraatit ovat veronkorotuksen kannalla ja ainakin vihreät kannattaa myös uimahallihankkeen lykkäämistä.

Kaupunginvaltuusto päättää näistä asioista ensi maanantaina osana talousarviota.

KORJATTU: Kyse ei ole kolmen suurimman ryhmän vaan kahden suurimman ja yhden pienemmän valtuustoryhmän välisestä sopimuksesta.