Riskirahastoilla nostetta työllisyyteen? Maakuntajohtajat panisivat aluekehitysmiljoonia rahoitukseen, jota ei saa pankeista

Maakunnat haluavat ministeriöiden hankkeita silppuriin.

maakunnat
Maakuntajohtaja Pentti Malinen Kainuun liitosta
Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malisen mukaan esimerkiksi Itä-Suomen ja Pohjois-Suomen maakunnat voisivat perustaa rahastoja yhteensä.Antti Kolppo / Yle

Maakuntajohtajat näkevät, että ministeriöiden ohjaamien hankkeiden lakkauttaminen ja uusien maakunnallisten riski- ja kehitysrahastojen perustaminen tehostaisi aluekehitysrahojen käyttöä.

– Aluekehitysrahoissa on kyse todella suuresta potista, joten ei ole suinkaan yhdentekevää, miten nämä rahat jaetaan ja käytetään, sanoo Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen.

Rahastoja voisivat perustaa yksittäiset maakunnat tai useammat maakunnat yhdessä. Kainuun maakuntajohtajan Pentti Malisen mukaan riskirahoitusta voisivat saada esimerkiksi työllisyyttä kasvattavat pienet ja keskisuuret yritykset sekä start up -yritykset, jotka aidosti tarvitsevat riskirahoitusta.

– Sellaista rahoitusta, jota ei pankeista saa, sanoo Malinen.

Rahastoja voisi olla yksittäisillä maakunnilla tai useammalla maakunnalla yhdessä.

– Vaikuttavuuden kannalta voisin kuvitella, että esimerkiksi Itä-Suomen tai Pohjois-Suomen yhdessä perustamat rahastot voisivat olla tarkoituksenmukaisia, sanoo Malinen.

Maakunnallisiin riskirahastoihin ministeriössä suhtaudutaan kuitenkin varauksellisesti. Pääomasijoitustoiminta vaatii myös erityisosaamista ja myös siksi toimintaa tulisi ministeriön mukaan tehdä maakuntaa leveämmillä hartioilla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)