Hyppää sisältöön

Masennus ajaa ihmisiä työkyvyttömyyseläkkeelle Kainuussa, mutta määrät ovat selvässä laskussa

Mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle jää kokoajan vähemmän ihmisiä myös Kainuussa.

Mielenterveyssyistä jäädään usein eläkkeelle keskimääräistä nuorempana. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Masennus on Suomessa suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen. Kainuussa pelkästään masennus vei työkyvyttömyyseläkkeelle viime vuonna 37 ihmistä, kun työkyvyttömyyseläkkeelle jäi yhteensä 312 henkilöä. Se on selvästi enemmän kuin esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien tai kasvainten takia.

Sairaalapastori Jaana Rautio-Wacklin tapaa päivittäisessä työssään paljon masentuneita ihmisiä. Hänen mukaansa nykypäivänä yleinen positiivisuuden korostaminen voi olla masennuksen kanssa kamppailevalle ihmiselle hyvin raskasta.

– Masennuksesta kärsivälle voi tulla yksinäinen olo, kun ei pääse mukaan iloiseen ilmapiiriin. Masentuneelle ulkopuolelta tuleva vaatimus voi korostaa sitä, kuinka erilainen ja yksin on, Rautio-Wacklin sanoo.

Masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien ihmisten määrät ovat kuitenkin laskussa, sillä vielä vuonna 2011 masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäi 65 henkilöä. Luvut koskevat työeläkkeitä eli pelkkää kansaneläkettä saavat eivät sisälly lukuihin.

Kainuussa oli viime vuonna yhteensä noin 2 700 työkyvyttömyyseläkkeellä olevaa henkilöä. Näistä lähes tuhannella syynä oli jokin mielenterveyden tai käyttäytymisen häiriö. Tämä on lähes 500 henkeä vähemmän kuin vuonna 2011.

Mielenterveyssyistä jäädään usein eläkkeelle keskimäärin nuorempana.

– Paluu työelämään on muihin sairausryhmiin verrattuna harvinaisempaa. Tämä nostaa mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeellä olevien kokonaismäärää, Eläketurvakeskuksen tiedotteessa kerrotaan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.