Harrastuskoira kaipaa hierontaa siinä missä maratonille treenaava ihminen – "Koiran fyysinen kunto on kovilla"

Eläinhierojan mukaan tieto hieronnan tarpeellisuudesta on lisääntynyt.

koira
hirvikoira metsästyskoira koira lemmikki juoksee vapaana
Esimerkiksi metsästyskoira juoksee päivän aikana kymmeniä kilometrejä. Kuvituskuva.Elisa Kinnunen / Yle

Harrastuskoirat ovat urheilijoita siinä missä maratonille treenaava ihminen. Urheilijat tarvitsevat säännöllistä lihashuoltoa.

Esimerkiksi metsästyskoirat ovat suoritustensa perusteella huippu-urheilijoita, sanoo kuhmolainen eläinhieroja Sanna Uhlbäck. Metsästyskoiran päivätaipaleet yltävät helposti useisiin kymmeniin kilometreihin.

– Nyt kun luntakin alkaa olla rasitukseksi, koiran fyysinen kunto on kovilla. Välillä koirille sattuu haavereita, loukkaantumisia ja tapaturmia, jotka työllistävät myös hierojaa.

Uhlbäckin mukaan hieronnasta on apua esimerkiksi pehmytkudosvammoihin, venähdyksiin ja revähdyksiin. Hieronta auttaa myös palautumisessa rankan fyysisen rasituksen jälkeen.

– Se, kuinka paljon koira tarvitsee hierontaa, riippuu rodusta, iästä, käyttötarkoituksesta ja ennen kaikkea terveydestä ja kunnosta. Hoito on yksilöllistä.

Uhlbäckin mukaan esimerkiksi monet näyttelykoirat käyvät hierojalla säännöllisesti, jotta näyttelykehässä koiran liikkeet ovat lennokkaat ja vetreät. Kotikoirien kohdalla korostuvat erilaiset synnynnäiset ja iän mukanaan tuomat vaivat.

– Koiralla voi olla esimerkiksi nivelvaivoja, nivelrikkoa tai rakenteen aiheuttamaa kipeytymistä. Ne kaipaavat yhtä lailla hierontaa hyvinvoinnin tukemiseen.

Uhlbäck on työskennellyt eläinhierojana 14 vuotta. Hän sanoo, että vuosien varrella tieto siitä, että myös koira kaipaa hierontaa, on lisääntynyt.

– Toiset tietävät paremmin kuin toiset, mutta enemmän se jakaa ihmisiä. Eiväthän kaikki ihmisetkään käy hierojalla tai pidä sitä tärkeänä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!