Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain ulkoministeri: Kiina ja Venäjä ovat uhka, Nato-maiden on täytettävä sitoumuksensa

Mike Pompeo sanoi Berliinissä, että lännen on suojeltava vuoden 1989 saavutuksia kilvassa epävapaita maita vastaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapasi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinin muurin murtumisen 30-vuotispäivän aattona. Kuva: John Macdougall / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo varoitti Kiinan ja Venäjän uhasta puheessaan Berliinin muurin murtumisen 30-vuosipäivän aattona.

Berliinissä Körber-säätiön tilaisuudessa puhunut Pompeo korosti, että Yhdysvaltain ja sen liittolaisten pitää puolustaa vuoden 1989 saavutuksia.

– Meillä on velvollisuus, jokaisella meistä, kaikin voimin puolustaa sitä, mikä niin raskain kustannuksin voitettiin vuosina 1776, 1945 ja 1989, Pompeo sanoi viitaten Yhdysvaltain itsenäistymiseen, toisen maailmansodan päättymiseen ja Berliinin muurin murtumiseen.

– Meidän on tehtävä se yhdessä, koska se ei helppoa ja yksin se on mahdotonta.

Pompeo sanoi länsimaiden erehtyneen siinä, että vapaat yhteiskunnat alkaisivat kukkia kaikkialla kommunismin kaaduttua. Pompeo sanoi lännen olevan kilpailussa epävapaita kansakuntia vastaan.

Hän mainitsi Venäjän toimet Ukrainassa ja Kiinan pyrkimyksen hiljentää toisinajattelijat. Hänen mukaansa länsimaiden pitää taistella itsevaltaisten hallintojen muodostamaa uhkaa vastaan.

Pompeo sanoi, että Kiinan kommunistinen puolue käyttää kansansa alistamiseen taktiikoita ja menetelmiä, jotka olisivat kauhistuttavan tuttuja entisen Itä-Saksan kansalaisille.

Pompeo muistutti Venäjän presidentin Vladimir Putinin olevan entinen KGB-upseeri, joka työskenteli Itä-Saksassa Dresdenissä.

Pompeo sanoi Venäjän tunkeutuvan naapurimaihinsa ja tappavan poliittisia vastustajiaan.

Toisaalta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi perjantaina, että hän harkitsee osallistumista Moskovassa 9. toukokuuta pidettävään voitonpäivän paraatiin, jossa Venäjä muistaa toisen maailmansodan päättymistä ja voittoa Natsi-Saksasta vuonna 1945.

Pompeo: Naton on uudistuttava

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi äskettäin lehtihaastattelussa, etteivät Euroopan Nato-maat voi enää laskea sen varaan, että Yhdysvallat puolustaa tarvittaessa Nato-liittolaisiaan.

– Se mitä nyt koemme, on Naton aivokuolema, Macron sanoi Economist-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Pompeo puolusti liittokunnan tarpeellisuutta ja selitti presidentti Trumpin taannoisia lausuntoja siitä, että Natosta uhkaa tulla vanhentunut.

– Jos kansakunnat uskovat, että ne voivat saada turvallisuushyödyt antamatta Natolle voimavaroja, joita se tarvitsee, jos ne eivät noudata sitoutumuksiaan, on vaarana, että Natosta tulee tehoton tai vanhentunut, Pompeo sanoi.

Hän sanoi, että Naton on kehityttävä ja uudistuttava vastaamaan nykypäivän haasteisiin.

Yhdysvallat on vaatinut Nato-maita noudattamaan sitoumustaan, että ne käyttävät vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin.

Trump on arvostellut erityisesti Saksaa. Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer on sanonut, että Saksa tavoittaa kahden prosentin tavoitteen vuoteen 2031 mennessä. Pompeo sanoi olevansa tästä iloinen.

Pompeo varoitti Nord Stream 2 -hankkeesta

Pompeon mukaan liberaalin demokratian puolustaminen merkitsee myös sitä, että Euroopan energiantoimitusten ei pidä riippua Putinin oikuista.

Tämä oli piikki isäntämaa Saksalle, sillä Pompeo viittasi Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen Venäjältä Itämeren kautta Saksaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut hankkeen olevan puhtaasti kaupallinen.

Kaasuputkihankkeen on pelätty erityisesti heikentävän Ukrainan asemaa, sillä Ukraina saa tuloja venäläisen maakaasun kauttakuljetuksista.

Yhdysvalloilla on myös taloudellisia etuja asiassa, sillä se haluaa myydä Eurooppaan nesteytettyä maakaasua.

Aiheesta aiemmin:

.
.