1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elintarvikekauppa

Yksi asia erottaa maailman parhaaksi valitun järvenpääläisen ruokakaupan muista finalisteista – "Make kiertää maailmaa ja uskaltaa ottaa riskejä"

Ruokakaupan pitää tänä päivänä tarjota sekä elämyksiä että olla nopea ja vaivaton ostosten noutopaikka, sanovat asiantuntijat.

Palkitun Järvenpään K-Citymarketin hedelmä- ja vihannesosasto. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Ruokakaupassa on kaksi selvää trendiä: Nopeus ja vaivattomuus, mutta samalla hitaus ja elämyksellisyys.

Yhtäältä ruokakauppojen pitää olla mahdollisimman helppoja ja vaivattomia noutopisteitä arjen perustarvikkeille. Toisaalta niiden pitäisi tarjota erikoisempia tuotteita juhlahetkiin sekä olla niin suuri elämys, että siellä haluaa viettää aikaa.

Lisäksi ruokakaupat haluavat olla entistä enemmän hyvän ruuan ja terveellisen ruokavalion asiantuntijoita.

Näin visioi vähittäiskauppaan erikoistunut markkinoinnin tutkija Mikko Hänninen Aalto yliopiston kauppakorkeakoulusta. Hän on ollut mukana kehittämässä otsikoihin noussutta Järvenpään Citymarketia, joka valittiin juuri maailman parhaaksi ruokakaupaksi.

Hännisellä on selvä näkemys siitä, miksi kauppias Markku Hautalan ruokakauppa keskikokoisessa suomalaisessa kaupungissa on noussut maailman parhaaksi.

– Make kiertää maailmaa, seuraa alan trendejä sekä uskaltaa ottaa riskejä ja panostaa uuteen, sanoo Hänninen.

Tämä kilpailijoilta puuttui

Yksi asia erottaa Järvenpään Citymarketin muista kilpailuun osallistuneista ruokakaupoista, joissa on myös omat ravintolansa ja räätälöity valikoimansa: Suomalaismarketin konsepti on hyvin vahvasti kauppiaansa itse luoma. Muut finalistit olivat merkittävien toimijoiden lippulaivamyymälöitä, jossa suunnittelun hoitaa pääkonttori.

– Järvenpään kauppa on pitkälti kauppiaan oma luomus. Se ei ole ketjun ja valtavan koneiston tekele, sanoo Hänninen.

Järvenpään Citymarket on kauppias Hautalan pitkän kehitystyön tulos: sieltä löytyy sushilinjasto, nimekkään kokin pyörittämä ravintola, pizzauuni sekä jäätelötehdas.

– Järvenpää on ollut jo pari vuotta suunnannäyttäjä monelle kaupan toimijalle. Tältä modernin ruokakaupan pitää näyttää, sanoo Hänninen.

Yksi Järvenpään vetonauloista on se, että marketissa on oma jäätelönvalmistuspiste. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Uusi trendi alkoi Stockan Herkusta

Stockmannin Herkku paraatipaikalla Helsingin keskustassa oli yksi Suomen ensimmäisistä tavarataloista, joka yhdisti ruokakaupan, ravintolan ja viinibaarin. Nyt samaa ideaa ollaan viemässä automarketteihin koko kansan huviksi.

Päivittäistavarakauppa-yhdistyksen toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan yksi uusista trendeistä on laadukkaan ja terveellisen valmisruuan ostaminen mukaan kaupasta.

Se vastaa kiireisten kaupunkilaisten haluun säästää aikaa, mutta silti syödä hyvin. Esimerkiksi Triplan K-Supermarketissa on ravintola, jossa keittiömestari loihtii ruokia kotiin vietäväksi (Talouselämä) (siirryt toiseen palveluun).

Iso osa asiakkaista tulee hakemaan Järvenpään marketista susheja, sillä niissä käytetään Japanista saakka tuotua riisiä. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Yksi kasvava kohderyhmä ovat eläkeläiset, muistuttaa Hänninen.

– Eläkeläisten määrä kasvaa ja heillä on aikaisempaa enemmän rahaa ravintolaruokailuun. Ruokakauppa on siis kehityksen juurella, sanoo Hänninen.

Nopeutta ruokashoppailuun tuovat esimerkiksi mobiiliskannerit: asiakas skannaa itse tuotteet laittaessaan ne ostoskoriin ja aikaa säästyy kassalla. Kesko testaa parhaillaan mobiiliskannereiden käyttöä ruokakaupoissaan.

Jokaisesta ruokakaupasta tuskin tulee ravintola- ja elämysmaailmaa, jossa on uniikki valikoima. Hännisen mukaan ne keskittyvät jatkossa kasvukeskuksiin, joissa on enemmän kuluttajia, jotka hakevat elämyksiä.

Lue lisää:

Järvenpääläinen kauppa yhdisti supermarketin ja ravintolan – palkittiin Lontoossa maailman parhaana