Hyppää sisältöön

Turkki uhkaa lähettää vangitsemiaan Isis-taistelijoita kotimaihinsa

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu sanoo, että vankien palauttaminen alkaa maanantaina.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu Kuva: Adem Altan / AFP

Turkki aikoo alkaa palauttaa vangitsemiaan ääriliike Isisin ulkomaisia taistelijoita näiden kotimaihin ensi maanantaista alkaen.

– Me kerromme heille, että me lähetämme heidät takaisin teille. Aloitamme tämän maanantaina, sisäministeri Süleyman Soylu sanoi Turkin valtiollisen Anatolia-uutistoimiston mukaan.

Turkki on pitkään arvostellut länsimaita siitä, että nämä ovat haluttomia ottamaan takaisin Isisin taistelijoiksi lähteneitä kansalaisiaan.

Turkki aikoo palauttaa Isisin ulkomaiset jäsenet näiden kotimaihin riippumatta siitä, onko näiden kansalaisuus peruttu. Esimerkiksi Britannia on kumonnut yli 100 ihmisen kansalaisuuden, koska näiden syytetään liittyneen ulkomailla jihadistiryhmiin.

Turkin sisäministeri sanoi aiemmin tällä viikolla, että Turkin hallussa on lähes 1 200 Isisin ulkomaista jäsentä. Soylu on sanonut, että Turkki ei aio toimia hotellina ulkomaisille Isisin jäsenille.

Turkki kertoo ottaneensa sotilasoperaatiossaan Pohjois-Syyriassa kiinni 287 Isisiin liittyvää henkilöä, mukaan lukien naisia ja lapsia.

Ei ole tiedossa, että Turkilla olisi hallussaan suomalaisia Isis-jäseniä.

Koillis-Syyriassa kurdien pitämällä al-Holin leirillä on suomalaisia Isis-taistelijoiden perheenjäseniä, mutta leiri on Turkin haltuunsa ottaman alueen ulkopuolella.

Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin perjantaina iltapäivällä Ylelle, että Suomeen ei ole tullut tietoa vankien lähettämisestä Turkin viranomaisilta.