Helsinki-Vantaa laajenee jälleen: Uusi pääsisäänkäynti ja tunneli juna-asemalle – Euroopan investointipankki lainasi 150 miljoonaa

Laajennustyöt mahdollistavat matkustajamäärän kasvattamisen 30 miljoonaan.

Helsinki-Vantaan lentoasema
Terminaali 2 helsinki-vantaa uudistus
Arkkitehtitoimiston havainnekuva vuonna 2021 avautuvasta uudesta kakkosterminaalin sisäänkäynnistä.Arkkitehtitoimisto ALA Oy ja Arkkitehtitoimisto HKP Oy

Euroopan investointipankki lainaa Finavialle 150 miljoonaa euroa Helsinki-Vantaan lentoaseman laajentamista varten.

Rahoitus liittyy kentän kehitysohjelman neljänteen vaiheeseen, jossa kakkosterminaalia laajennetaan ja liikenneyhteyksiä parannetaan. Näkyvin muutos on uusi pääsisäänkäynti kakkosterminaaliin, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

– Viimeinen kehitysohjelman vaihe koskee matkustajien kentälle saapumista ja kentältä lähtemistä, Mäki kertoo.

Kentän kehitysohjelma alkoi vuonna 2013 ja valmista on vuonna 2022. Kokonaisuudessaan projektin arvo on noin miljardi euroa. Matkustajamäärän odotetaan nousevan nykyisestä 20 miljoonasta 30 miljoonaan.

Uusi yhteys juna-asemalta

Uuteen kakkosterminaaliin rakennetaan tunneliyhteys nykyiseltä kehäradan asemalta, mutta tunnelissa otetaan huomioon myös yhteys mahdollisesti tulevaisuudessa toteutuvaan lentoaseman kaukoliikennerataan.

Myös lentoaseman linja-auto- ja taksialueet uudistetaan. Kokonaisuudessaan yhdeksän vuoden kehitysprojektin arvo on noin miljardi euroa.

– Varaudumme siihen, että meillä on lisää kapasiteettia Aasiaan suuntautuvia laajarunkokoneita varten, toimitusjohtaja Mäki toteaa.

Matkustajat pitävät kentästä ja toimitusjohtajan mukaan näin pitää olla jatkossakin.

– Tärkeä asia on se, että asiakaskokemusta voidaan parantaa ja meillä on viimeisen päälle asianmukaiset tilat kasvavia matkustajaavirtoja varten.

Asemalle rakennetaan myös uusi pysäköintitalo, johon mahtuu 1 800 parkkipaikkaa.

Finavia ja investointipankki allekirjoittivat neljänteen rakennusvaiheeseen liittyvän lainasopimuksen perjantaina Helsingissä. Allekirjoitustilaisuudessa investointipankkia edusti sen varapääjohtaja Alexander Stubb.

Lisää aiheesta:

Terminaali 2:n mullistus käynnistyy tammikuussa – matkustaja, varaudu pitkiin kävelymatkoihin ja muuttuviin liikennejärjestelyihin Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaalle tarvitaan pikaisesti kymmeniä rajavartijoita lisää – Ylittikö Aasian liikenteen kasvu kaikki ennusteet?

Helsinki-Vantaan lentoasemasta tuli Suomelle pikku-Nokia – ja eteläsiipi on uusin ässä hihassa

Aasian-matkaajat liukuhihnalla koneeseen ja ulos – Helsinki-Vantaan jättilaajennus on nyt puolivälissä