Kilpailu asiakkaista on kiristynyt ensilumen hiihtokeskuksissa – Lapissa valmistautuu kymmeniä maajoukkueita kilpailukauteen

Noin kuukauden kestävä sesonki on alkutalvesta tärkeä tulonlähde hiihtokeskuksille.

hiihto
Olos
OlosAntti Mikkola

Lapin ensilumen hiihtokeskukset täyttyvät tähän vuoden aikaan maasto- ja ampumahiihdon huippu-urheilijoista. Muonion Olos on ollut perinteinen ensilumen hiihtokeskus, johon on kokoontunut useita eri maiden maasto- ja ampumahiihtojoukkueita, mutta maajoukkueiden määrät ovat laskeneet huippuvuosista.

– Kyllä kilpailu näkyy, että se jakaa näitä meidän asiakkaita eli kilpahiihtäjiä eri paikkoihin. Kyllä se tietysti täälläkin tuntuu, toteaa Lapland Hotels Oloksen johtaja Sari Oja.

Lyhyt noin kuukauden kestävä ensilumen sesonki on hiihtokeskuksille tärkeä lisä ennen kuin joulusesonki alkaa. Hotellin johtaja Sari Oja toteaa, että muissakin keskuksissa on huomattu maajoukkueiden potentiaali matkailussa.

– Tämä on lyhyt, mutta ihan hyvä lisäsesonki talveen, että päästään aloittamaan talvea jo hyvissä ajoin lokakuun puolella. Se tuo varmasti kaikille varmasti piristävän lisän.

Lapissa maastohiihdon ja ampumahiihdon maajoukkueista kilpailevat Oloksen lisäksi muun muassa Rovaniemi ja Saariselkä. Pohjois-Pohjanmaalla Vuokatti on yksi ensilumen hiihtokeskuksista. Kilpailua kiristävät myös Ruotsin ja Norjan keskukset.

– Kyllä meillä on ollut aikamoinen kirjo, että välillä on ollut yli 20 eri maajoukkuetta vuosittain, mutta niiden määrä on vähentynyt ja tiivistynyt. Nyt meillä on esimerkiksi tällä hetkellä täällä Suomen ampumahiihtäjät, Saksan, Venäjän ja Puolan joukkueet. On se tosiaan nyt hieman kaventunut, laskee johtaja Sari Oja.

Olympiavoittaja harjoittelee ja kerää henkisiä voimia Lapin lumilla

Urheilijoilla on ensilumen keskuksissa tällä hetkellä valinnan varaa. Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen viimeistelee kuntoaan useimmiten kotimaassa. Viimeistelyleiri on tärkeä osa harjoittelua ennen kilpailukauden alkua.

– Onhan se iso muutos, kun pääsee ensilumen harjoitteluun. Nyt on kuitenkin poikkeuksellinen alkutalvi, että lunta on niin paljon ja kaikki ladut ovat täällä auki. Pystyy hiihtämään pitempiä ja loivapiirteisempiä lenkkejä. Kyllä siitä on harjoituksellista hyötyä ja sitten ihan mentaalista.

Huippu-urheilijan päivä noudattelee ensilumen leirillä pääosin samanlaista, mutta yksilön huomioon ottavaa kaavaa. Tällä kaudella ei ole hiihdossa arvokisoja, joten maailmancupin merkitys korostuu. Se tietää hiihtäjille talvella useampia kilpailuja ja kunnon täytyisi pysyä tasaisen hyvänä koko kauden.

- Olemme kokeilleet kuinka kestää kovempia harjoituksia, jotka ovat olleet sellaisia Tour de Ski tyylisiä. Kyllä on huomannut, että sen jälkeen on ollut väsynyt. Tällä hetkellä se on sellaista peruskestävyyshiihtoa, jossa menee päivisin noin 5-6 tuntia, eilen tuli sellainen 80 kilometriä hiihtoa. Se on sinänsä hyvä määrä suksilla, miettii Iivo Niskanen Oloksella ennen seuraavan harjoituksen alkua.

Tällä hetkellä Lapin hiihtokeskuksissa harjoittelee maajoukkueita kymmenistä eri maista. Suomen maastohiihtomaajoukkue kokoontuu perinteiselle Oloksen leirilleen ensi maanantaina.