Suomalaisia kivääreitä päätynyt Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksiin? "Valmettejahan nuo on"

Puolisotilaalliset joukot jakavat Pohjois-Irlannissa oman käden oikeutta esimerkiksi ampumalla ihmisiä jalkoihin.

aseet
Pohjois-Irlannin tasavaltalaisarmeija
Kuvakaappaus ohjelmasta Stacey Dooley: Pohjois-Irlannin haavat

Suomalaisia kiväärejä näyttää päätyneen Pohjois-Irlannin puolisotilaallisten joukkojen käsiin.

Havainto on tehty brittiläisen toimittajan Stacey Dooleyn dokumentista, joka käsittelee Pohjois-Irlannin korttelioikeutta. Ohjelmassa toimittaja tapaa puolisotilaallisten joukkojen jäseniä, joista kaksi puristavat käsissään suomalaisen näköisiä kiväärejä.

– Kaupallisia valmettejahan nuo on, sanoo Suomen Asehistoriallisen Seuran asiantuntija Kalle Seppälä.

Pohjois-Irlannin puolisotilaalliset joukot.
Aseisiin on Seppälän mukaan tehty joitakin muutoksia. "Kuvan aseesta on poistettu liekinsammutin, jossa on pistimen kiinnityksen mahdollisuus". Kuvakaappaus ohjelmasta Stacey Dooley: Pohjois-Irlannin haavat.

Seppälän mukaan kyseessä on Valmetin siviilikäyttöön valmistama 5.56 kaliiperin puoliautomaattinen kivääri. Se poikkeaa siis 7.62 kaliiperin rynnäkkökivääristä, jota Valmet on valmistanut Puolustusvoimien käyttöön.

Kuvan aseisiin on Seppälän mukaan myös tehty joitakin muutoksia jälkikäteen.

– Siinä oli alun perin puinen perä, kaunista suomalaista koivua. Ne on näihin jossain pajassa vaihdettu.

Seppälä on lähes varma aseiden mallista ja alkuperästä. Pieni mahdollisuus on, että aseet ovat hyvin aidon näköisiä muovikuula-aseita.

– Mutta ei noilla ole tarvetta esiintyä muovipyssyjen kanssa, Seppälä sanoo Pohjois-Irlannin puolisotilaallisiin joukkoihin viitaten.

Asejoukot jakavat oman käden oikeutta ampumalla ihmisten polvia

Rauhansopimus Pohjois-Irlannin osapuolien välillä kirjoitettiin jo 1998. Puolisotilaalliset joukot, eli brittimieliset lojalistit ja irlantilaismieliset tasavaltalaiset, ylläpitävät väkivaltaa kuitenkin edelleen.

Tammikuussa Derryn kaupungin oikeustalon edustalla räjäytettiin autopommi, jonka asettajaksi ilmoittautui Uusi IRA -niminen ryhmä. Huhtikuussa Derryssä ammuttiin kuoliaaksi toimittaja Lyra McKee. Teon tahallisuudesta ei ole varmuutta, mutta poliisi epäilee Uusi IRA -ryhmää.

Asejoukot jakavat alueilla myös oman käden oikeutta esimerkiksi ampumalla rangaistaviaan jalkoihin.

Asejoukkojen mukaan tekojen taustalla on halu suojella ihmisiä rikollisilta. Stacey Dooleyn dokumentissa esiintyvä rikosylitarkastaja Bobby Singleton Pohjois-Irlannin poliisista sanoo, että asejoukot ovat järjestäytynyttä rikollisuutta, ja esimerkiksi kiristävät paikallisilta yrittäjiltä rahaa.

– Ryhmät väittävät suojelevansa ihmisiä, mutta ne kahmivat rahaa omiin taskuihinsa, Singleton toteaa dokumentissa.

Miten aseet päätyivät Pohjois-Irlantiin?

Suomalaisten aseiden päätyminen maailman konflikteihin on melko harvinaista, sanoo Asehistoriallisen Seuran Seppälä.

– Suomalainen ase on poikkeuksellinen. Usein ne ovat itäblokin maissa valmistettuja kalashnikoveja, joita on viety kriisipesäkkeisiin kymmeniä miljoonia. Niillähän niitä sotia käydään.

Valmetin siviilikäyttöön valmistettuja kiväärejä oli Seppälän mukaan tarkoitus myydä Pohjois-Amerikan markkinoille 80-luvulla.

– Sitten tuli rynnäkkökiväärejä koskeva myyntikielto ja nämä jäi kauppiaille kiertelemään. Kun niitä ei saatu myytyä Amerikkaan, myytiin muualle maailmaan.

Siten on Seppälän mukaan mahdoton arvioida mitä kautta aseet ovat mahdollisesti päätyneet osaksi Pohjois-Irlannin konfliktia.

Seppälän mukaan mallia ei ole valmistettu 20 vuoteen. Aseet ovat kuitenkin pitkäikäisiä. Kun ne on kerran laillisesti myyty, niiden käyttöä on mahdoton valvoa.

– Poliittiset muutokset muuttavat sitä miten ihmiset suhtautuvat niiden käyttöön.

Suomen rauhanjärjestöt kritisoivat lokakuussa Suomen pienasevientiä (siirryt toiseen palveluun). Viime vuonna Suomi vei ulkomaille metsästys- ja ampumaurheilukäyttöön tarkoitettuja siviiliaseita hieman alle 77 miljoonalla eurolla.

Juttua on korjattu 11.11.2019 klo 11:13: Otsikossa sanottiin kivääreiden olevan rynnäkkökivääreitä, mikä ei pidä paikkansa. Rynnäkkökivääreissä tulee määritelmän mukaan olla sarjatuliominaisuus, ja kuvan aseet ovat puoliautomaattiaseita.

Juttua on korjattu 8.11.2019 klo 22:47: Aseiden kaliiperi on 5.56, ei 5.66 kuten jutussa luki.

Juttuun lisätty lause: "Kuvan aseisiin on Seppälän mukaan myös tehty joitakin muutoksia jälkikäteen".

Neljä miestä otettiin kiinni epäiltyinä yhteyksistä toimittajan murhaan Pohjois-Irlannissa

Suomipyssyt maailmalla – 6 ruudinkatkuista tarinaa suomalaisesta aseviennistä