1. yle.fi
  2. Uutiset

Pihlajalinnan hoivakodin toiminta keskeytetään osittain Sastamalassa – Aluehallintovirasto: Potilasturvallisuus vaarantunut merkittävästi

Aluehallintovirasto löysi Ikipihlan Anne -hoivakodin toiminnasta runsaasti ongelmia muun muassa lääkehuollossa sekä henkilökunnan osaamisessa.

Pihlajalinna Terveys Oy
Sosiaali- ja terveyspalveluyhtiö Pihlajalinnan logo.
Pihlajalinnan hoivakodista Sastamalassa on paljastunut vakavia puutteita.Markku Ulander / Lehtikuva

PIrkanmaalla Sastamalassa toimivan Ikipihlaja Anne -hoivakodin toiminta keskeytetään osittain aluehallintoviraston päätöksellä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti perjantaina keskeyttää Pihlajalinna Oyj:n hoivakodin toiminnan, koska hoivakodin asiakas- ja potilasturvallisuus on aluehallintoviraston mukaan merkittävästi vaarantunut.

Viraston ylitarkastaja Saija Kujansuun mukaan hoivakodissa oli puutteita lääkehuollossa ja lääkkeiden säilytyksessä. Lisäksi henkilökunnan osaamisessa on ollut puutteita, osa heistä on ollut vasta alkuvaiheen opiskelijoita ja henkilökuntaa on paikoin ollut liian vähän.

– On ollut tilanteita, joissa yhdessä työvuorossa on esimerkiksi ollut useita henkilöitä ensimmäistä päivää töissä. Silloin työntekijöillä ei ole ollut riittävää osaamista siitä, miten juuri tässä yksikössä ja juuri näiden asiakkaiden kanssa toimitaan, Kujansuu selventää.

Ikipihlaja Anne -hoivakodilla on 27 asiakaspaikkaa, mutta yksikössä on Kujansuun mukaan tällä hetkellä 20 asukasta. Avin päätöksen myötä asukaspaikat vähennetään 15:een.

Käytännössä tämä toteutetaan niin, että toiminta yksikön toisessa kerroksessa keskeytyy. Tähän asti hoivakoti on toiminut kahdessa kerroksessa.

– Kun asiakkaita on vähemmän ja he ovat kaikki samassa kerroksessa, nykyinen henkilökunta pystyy hoitamaan kaikki asiakkaat. Näin samassa työvuorossa on myös useampi kokenut työntekijä, joka tuntee asiakkaiden tarpeet, Kujansuu sanoo.

Ensimmäinen yhteydenotto helmikuussa

Aluehallintoviraston päätöksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ensimmäinen yhteydenotto Ikipihlaja Annen epäkohdista tuli helmikuussa.

Lokakuussa virasto sai toisen epäkohtailmoituksen, jossa ilmoitettiin vakavista puutteista. Ilmoituksen mukaan 18:aa asukasta varten vuorossa oli vain kolme hoitajaa ja osa työntekijöistä oli kouluttamattomia tehtäviin. Ilmoituksen mukaan yksi asukas oli myös kaatunut, jäänyt lattialle ja kuollut.

Lokakuussa myös Sastamalan kaupunki ilmoitti olevansa huolissaan hoivakodin tilanteesta, koska yksikköön oli tullut lyhyessä ajassa paljon uusia asiakkaita, mutta ei ollut tietoa siitä, oliko henkilöstöä lisätty suhteessa asiakkaiden määrään ja palveluntarpeeseen.

Ilmoitusten myötä aluehallintovirasto teki tarkastuskäynnin hoivakotiin. Tarkastuksessa selvisi, että henkilöstöä on ollut liian vähän ja työvuorolistoja on ollut vaikea saada täyteen. Osassa vuoroista on ollut kouluttamatonta henkilöstöä.

Myös lääkehuollossa oli puutteita: lääkehuoneen ovi oli pitkiä aikoja täysin auki ja lääkkeiden jakelussa oli ongelmia. Avin päätöksessä lääkehoitoa kuvaillaan hyvin sekavaksi.

Tarkastuksen jälkeen Pihlajalinnan kanssa sovittiin tilanteen korjaamisesta.

– Tilanne lähti silloin korjaantumaan, mutta tämän viikon alussa saimme uudestaan tiedon, että henkilöstön osaamisessa ja tavoissa toimia on puutteita, Kujansuu sanoo.

Toiminnan osittainen keskeytys on voimassa, kunnes aluehallintovirasto päättää toisin. Hoivakodilla on ensi keskiviikkoon 13. marraskuuta asti aikaa järjestää viidelle asukkaalle uusi asumispalvelupaikka.

Pihlajalinna: Omavalvonta ei toiminut niin kuin pitää

Pihlajalinna kertoo ryhtyneensä korjaamaan tilannetta välittömästi avin tarkastuksen jälkeen lokakuussa.

Pihlajalinna kertoo tiedotteessa, että hoivakodin henkilökuntaa oli lisätty ja lääkehoidon korjaamisesta tehtiin suunnitelma. Pihlajalinnan operatiivinen johtaja Teija Kulmala pitää avin keskeytyspäätöstä jyrkkänä, koska korjaustoimenpiteet on jo aloitettu.

– Näkemykseni mukaan lupaviranomaisen linjaus on poikkeuksellisen jyrkkä. Olemme yhtä mieltä ensimmäisellä tarkastuskäynnillä todetuista puutteista. Omavalvontamme ei toiminut niin kuin pitää tässä yksittäisessä tapauksessa ja lähdimme välittömästi korjaaviin toimiin ja niitä jatketaan edelleen, Kulmala sanoo tiedotteessa.

Päivitys 8.11. klo 19.26: Päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös: Puutteet vanhusten hoivakodeissa eivät ole kadonneet ja omaiset tekevät ilmoituksia – suuri määrä valvontaiskuja Hämeessä

Lue seuraavaksi