Brasiliassa tuomari määräsi entisen presidentin Lulan vapautettavaksi

Taustalla on Brasilian korkeimman oikeuden päätös, että rikoksesta tuomittu voidaan vangita vasta kun kaikki valitusmahdollisuudet on käytetty.

Brasilian entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva on tuomittu vankeuteen korruptiosta. Kuva: Joedson Alves / EPA

Brasilian entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva on päässyt vankilasta vapaaksi odottamaan valituksensa käsittelyä.

Lula toimi Brasilian presidenttinä vuosina 2003–2010. Hänet tuomittiin vankeuteen korruptiosta ja rahanpesusta.

Lula on vapautettu vankilasta tuomarin päätöksellä.

Lula pääsi perjantai-iltana Suomen aikaa ulos Curitiban vankilasta, jossa hän on istunut huhtikuusta 2018. Sadat kannattajat olivat kokoontuneet vankilan eteen odottamaan 74-vuotiasta Lulaa.

Lula ilmoitti jatkavansa taistelua tavallisten brasilialaisten puolesta ja paljastavansa liittovaltion poliisin "valehtelevan osan".

Vapauttamisen taustalla on Brasilian korkeimman oikeuden päätös, jonka nojalla tuhannet tuomiostaan valittavat saattavat päästä vapaaksi.

Korkein oikeus päätti torstaina äänin 6–5, että rikoksesta tuomitun vankilatuomio voi alkaa vasta silloin, kun hän on käyttänyt kaikki mahdolliset keinot tuomiosta valittamiseen.

Aiemmin tuomiostaan valittaneiden vankilatuomio alkoi välittömästi, jos ensimmäinen muutoksenhaku hylättiin.

Korkein oikeus hylkäsi kesällä Lulan pyynnön päästä välittömäksi vapaaksi vankilasta.

Korruptiotuomio tuli ranta-asunnosta

Lula on syyttänyt tuomiota poliittiseksi. Lulan tuomio liittyi laajamittaiseen korruptiotutkintaan, joka tuli tunnetuksi nimellä operaatio Autopesu (Operação Lava Jato). Vyyhti ravisteli Brasilian politiikkaa.

Tutkinnan mukaan akennusyhtiöt olivat lahjoneet valtiollisen öljy-yhtiön Petrobrasin johtajia ja poliitikkoja saadakseen yhtiöltä ylihinnoiteltuja urakoita.

Lula tuomittiin liittyen ranta-asunnon ostoon Guaruján kaupungissa São Paulon osavaltiossa. Syyttäjien mukaan asunto oli lahjus rakennusyhtiöltä. Lula on valittanut tuomiosta.

Vasemmistolainen Lula on korruptiosotkuista huolimatta nauttinut vahvaa kansansuosiota. Hän toimi presidenttinä nopean talouskasvun aikana, kun raaka-aineiden nopeasti kasvanut kysyntä hyödytti Brasiliaa, ja hänen Bolsa Família -sosiaaliohjelmansa auttoi miljoonia brasilialaisia nousemaan köyhyydestä.

Lula olisi ollut ennakkosuosikki vuoden 2018 presidentinvaaleissa, mutta hänen vankeustuomionsa esti ehdokkuuden.

Vaalit voitti jyrkän linjan oikeistolainen Jair Bolsonaro.

Bolsonaro nimesi korruptiotutkinnassa nimeä tehneen ja Lulan tuominneen tuomarin Sérgio Moron hallituksensa oikeusministeriksi.

Sittemmin tutkivan journalismin sivusto The Intercept julkaisi vuodettuja tietoja (siirryt toiseen palveluun), jotka kyseenalaistivat Moron puolueettomuuden tuomarina.

Brasilian korkein oikeus tutkii, oliko Moro puolueellinen tapauksessa.

Aiheesta aiemmin: