Essayah Ykkösaamussa: Kuulisin mielelläni apulaisoikeusasiamiehen perusteet joulujuhlapäätökselleen

Sari Essayahin (kd.) tulkinnan mukaan apulaisoikeusasiamiehen päätös kaventaa positiivista uskonnonvapautta.

uskonnonvapaus
Sari Essayah TV1:n Ykkösaamussa.
Sari Essayah oli TV1:n Ykkösaamun vieraana lauantaina.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah (kd.) haluaa apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen eduskunnan uskonnon ja omantunnonvapausryhmän ensi viikolla pidettävään kokoukseen perustelemaan kohua herättänyttä joulujuhlapäätöstään.

– Tämä poikkeaa siitä, mitä tähän asti on linjattu. Tämä on mielestäni yksi osoitus siitä, että Suomessa ollaan positiivista uskonnonvapautta kaventamassa, Essayah tulkitsi päätöstä Ylen TV1:n Ykkösaamun vieraana.

Essayahin mukaan linjaus poikkeaa myös opetushallituksen antamista ohjeista. Hänen mukaansa kirkkotilaisuudet ovat mahdollisia, jos niihin on huoltajien lupa, mutta samaan aikaan pitää olla rinnakkaista ohjelmaa.

Essayah muistuttaa myös, että perustuslakivaliokunta on linjannut, että kristilliset juhlat ovat osa suomalaista kulttuuritraditiota, eivätkä yksittäiset enkelitaivaat tai joulukuvaelmat sinällään tee tilaisuuudesta uskonnon harjoittamista.

Essayahin tulkinnan mukaan nyt tehty linjaus tarkoittaa ilmeisesti sitä, ettei enemmistö saakaan osallistua tapahtumiin. Lisäksi Essayah tulkitsee päätöstä niin, ettei kouluissa järjestetyissä tilaisuuksissa saisi olla kristillisen perinteen mukaisia kohtia.

Apulaisoikeusasiamies linjasi kuluneella viikolla, ettei yhteisen joulujuhlan järjestäminen kirkossa ole mahdollista, koska juhla on opetusta. Sen sijaan edelleen on mahdollista järjestää yhteinen joulujuhla koulussa ja sitten erillinen tilaisuus kirkossa heille, jotka haluavat siihen osallistua.

Lauantaina myös opetusministeri Li Andersson (vas.) kommentoi aihetta viestipalvelu Twitterissä. Anderssonin mukaan kaikille oppilaille tarkoitetut joulujuhlat tulisi järjestää kaikille yhteisessä paikassa, kuten koulussa.

Essayah: Sanan- ja uskonnonvapaus uhkaa kaventua

Essayah arvioi Ykkösaamussa myös, että esitutkinta puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Päivi Räsäsen vuonna 2004 kirjoittamasta pamfletista kertoo sanan- ja uskonnonvapauden kaventamisesta Suomessa.

Valtakunnnansyyttäjä Raija Toiviainen päätti alkuviikosta määrätä esitutkinnan Räsäsen kirjoituksesta, jonka Luther-säätiö julkaisi 15 vuotta sitten. Räsäsen kirjoitus “Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi - homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen” on seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeva kannanotto.

Essayahin mukaan Räsänen on kirjoittanut kannanottonsa kirkollisena vaikuttajana ja uskonnollista keskustelua pitää voida käydä.

– Jos ajatellaan että kirjoitus on julkaistu uskonnollisessa narratiivissa ja siellä käytävässä teologisessa keskustelussa, jossa käytetään sanoja kuten synti, armo, pelastus ja kadotus, niin kyllä tälläistä keskustelua Suomessa pitää käydä.

– Myös piispa Teemu Laajasalo on ottanut asiaan kantaa ja vaikka hän ei ole Räsäsen kirjoituksen kanssa samaa mieltä, on hän huolestunut siitä että kirjoituksesta aloitetaan esitutkinta ja epäillään rikosta. Ja niin minun mielestäni tulisi kyllä kaikkien muidenkin olla huolestuneita.

Essayah muistuttaa eduskunnan oikeusasiamiehen linjauksesta, jonka mukaan poliitikoilla on oikeus vakaumukseen ja oikeus esittää mielipiteitä vakaumuksensa kautta.

Rikoslain pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan olisi hänen mielestään syytä ottaa uudelleen arvioitavaksi, koska sen alkuperäinen tarkoitus on vesittymässä.

– Kukaan ei varmaan edes pystynyt kuvittelemaan että sitä käytettäisiin esimerkiksi uskonnollisessa narratiivissa käytävään keskusteluun. Eikä kiihottamisella kansanryhmää vastaan varmaankaan alun perin tarkoitettu sitä, että jossain ryhmässä henkilöt saattavat loukkaantua puheesta tai puheenaiheesta. Tai olla siitä eri mieltä, että siitä sitten voisi nousta syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lue lisää:

Apulaisoikeusasiamies linjasi: Koulun yhteisen joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista – "Kirkko on nimenomaan jumalanpalvelusten toimittamiseen tarkoitettu paikka"

Päivi Räsäsen kirjoituksesta aloitetaan esitutkinta – Epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan