Hyppää sisältöön

Irakin turvallisuusjoukot hajottavat mielenosoituksia voimatoimin – Ainakin neljä kuollutta, yli sata loukkaantunutta Bagdadissa

Poliisi on ampunut kyynelkaasun ja tainnutuskranaattien lisäksi myös kovilla.

Irakilainen mielenosoittaja heilutti uskonnollista banderollia Tahririn aukiolla Bagdadissa mielenilmauksessa torstaina 7. marraskuuta. Kuva: Ahmed Jalil / EPA

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa turvallisuusjoukot ovat käyttäneet kovia otteita mielensoittajia vastaan.

Turvallisuusjoukot ampuivat kolme mielenosoittajaa ja yksi kuoli, kun kyynelkaasuammus osui hänen päähänsä.

Turvallisuusjoukot ajoivat lauantaiaamuna mielenosoittajat kolmelta Tigrisjoen ylittävältä sillalta.

Sitten turvallisuusjoukot etenivät Tahrir-aukiolle eli Vapautuksen aukiolle, joka on kuukauden ajan ollut protestiliikehdinnän keskiössä.

– Turvallisuusjoukot lähestyvät meitä, mutta mielenosoittajat yrittävät pitää heidät kauempana polttamalla renkaita, aukiolla oleva tohtori kertoi uutistoimisto AFP:lle lauantaina.

Eteläisessä Basran kaupungissa kolme mielenosoittajaa kuoli, kun poliisi hajotti hallintorakennuksen eteen pystytettyä protestileiriä.

Pääministeri lupasi uudistuksia

Joukot ryhtyivät hajottamaan mielenilmauksia sen jälkeen, kun Irakin poliittiset johtajat tiivistivät rivejään pääministeri Adel Abdul Mahdin tueksi.

Abdul Mahdin hallitus on luvannut uudistuksia, mutta mielenosoittajat vaativat hänen eroaan.

Pääministeri sanoi, että protestit ovat oikeutettuja poliittisen muutoksen edistämiseksi, mutta kehotti mielenosoittajia olemaan haittaamatta normaalia elämää.

Abdul Mahdi lupasi, että mielenosoittajien kuolemat tutkitaan ja että ei-valtiollisilta aseellisilta ryhmiltä viedään oikeus kantaa aseita. Pääministeri lupasi myös uudistaa vaalijärjestelmää.

77-vuotias Abdul Mahdi nousi valtaan viime vuonna, kun populistinen uskonoppinut Moqtada al-Sadr ja puolisotilaallisen Hashed al-Shaabi -verkoston johtaja Hadi al-Ameri asettuivat yhdessä tukemaan häntä.

Tahririn protestien alettua Sadr asettui mielenosoittajien puolelle, kun taas Amerin Hashed-joukot ovat tukeneet hallitusta.

Tällä viikolla Sadr ja Ameri asettuivat jälleen yhdessä tukemaan pääministeriä. Iranin vallankumouskaartin kenraalimajuri Qassem Suleimani, vaikutusvaltainen toimija, taivutteli Sadrin takaisin riviin, uutistoimisto AFP:n lähde kertoo.

Suurin protestiaalto vuosiin

Vuosikymmeniä jatkuneiden konfliktien, pakotteiden ja kansanryhmien vihanpidon väsyttämä Irak oli ollut melko rauhallinen sen jälkeen, kun laajoja alueita vallannut ääriliike Isis ajettiin asemistaan ja maan alle vuonna 2017.

Mielenilmaukset Tahririn aukiolla alkoivat lokakuun alussa. Korruptoituneeseen valtaeliittiin kyllästyneet mielenosoittajat vaativat työpaikkoja ja julkisia palveluja.

Kyseessä on tiettävästi suurin protestiaalto sen jälkeen, kun Yhdysvallat kaatoi Saddam Husseinin hallinnon vuonna 2003.

Turvallisuusjoukot ovat protestien aikana tappaneet yli 280 ihmistä eri puolilla maata.

Lisätty otsikkoon kello 22.25 sana Bagdadissa.

Aiheesta aiemmin:

.
.