1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saudi-Arabia

Saudi-Arabian öljymahti Aramco suunnittelee jättimäistä listautumisantiaan marraskuulle

Jo kahden prosentin osuus yhtiöstä tekisi listautumisannista maailman suurimman.

Saudi-Arabia
Yhdysvaltain liittovaltion hallinnon ja DigitalGloben 15. syyskuuta jakama satelliittikuva Aramcon öljykentille tehdystä iskusta Saudi-Arabiassa 14. syyskuuta.
Kahteen Aramcon tuotantolaitokseen tehtiin 14.9. lennokki-isku. Ne leikkasivat yhtiön tuotannosta 5,7 miljoonaa tynnyriä päivässä.Us Government / Digitalglobe / EPA

Saudi-Arabiassa valtion öljy-yhtiö Aramco aikoo aloittaa listautumisantinsa 17. marraskuuta. Jättimäinen öljy-yhtiö vahvisti alkukuusta pitkään velloneet huhut ja kertoi listautuvansa Riadin pörssiin. Listautumisannin on määrä jatkua joulukuun alkupäiviin.

Saudi-Arabia on kaavaillut öljyjätin listaamista jo pitkään osana maan tulonlähteiden monipuolistamista. Aramco tuottaa noin kymmenen prosenttia maailman öljystä.

Aramcon listautumisannista ennakoidaan maailman suurinta. Yhtiön arvoksi on haarukoitu 1,5–2 biljoonaa dollaria. Yksi biljoona on tuhat miljardia.

Yhtiö kertoi myyvänsä osakkeistaan enintään 0,5 prosenttia yksityisille sijoittajille, muille sijoittajille lohkottava osuus on vielä harkinnassa. Annin kokoa tai osakkeiden hintaa ei ole vielä määritelty, mutta Aramcon on uskottu listautuvan kahden prosentin osuudella yhtiöstä.

Jo kahden prosentin osuus tekisi listautumisannista maailman suurimman, sillä jo tuo osuus yhtiön arvosta olisi yli 30 miljardia dollaria.

Päivävauhti on 12 miljoonaa tynnyriä

Aramcoa sanotaan myös maailman kannattavimmaksi yhtiöksi. Sen nettovoitto oli tämän vuoden alusta syyskuun loppuun 68 miljardia dollaria. Yhtiön viime vuoden voitto oli 111 miljardia dollaria, mikä on enemmän kuin Applen, Googlen ja Exxon Mobilen tuotot yhteensä.

Aramcon öljyntuotantoa häiritsivät syyskuussa yhtiön kahteen tuotantolaitokseen tehdyt lennokki-iskut, joista Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ovat syyttäneet Irania. Öljyjätti kertoi iskujen jälkeen, että tuotanto supistui noin 5,7 miljoonalla tynnyrillä päivässä. Tavanomainen päivävauhti on 12 miljoonaa tynnyriä

Aiheesta lisää:

Saudit listaavat jättimäisen öljy-yhtiönsä pörssiin, arvo jopa 1 500 miljardia euroa – suomalaisasiantuntija: Saudi-Arabia tarvitsee rahaa

Saudien öljylaitoksiin iskeneiden aseiden laukaisupaikkaa arvuutellaan – yksi vaihtoehto on Irakin aavikko

Analyysi: Isku suoraan Saudi-Arabian sydämeen – se ei pysähtynyt, mutta haavoittui pahasti

Saudi-Arabia radikaaleihin talousuudistuksiin – öljy-yhtiö auttaa syntymään uudesti