Australiaan Sydneyn alueelle annettiin ensimmäistä kertaa varoitus katastrofaalisten maastopalojen uhasta

Paloviranomaisten mukaan maastopalotilanne saattaa muuttua alkuviikosta entistäkin pahemmaksi.

Australia
Maastopalot raivoavat Australiassa
Maastopalot raivoavat Australiassa

Australian viranomaiset ovat varoittaneet Sydneyn aluetta katastrofaalisten palojen mahdollisuudesta. Kyseessä on maasto- ja pensaspaloista annettava vaarallisimman tason uhkaennuste.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Sydneylle annetaan tämän tason varoitus. Se merkitsee, ettei esimerkiksi taloja ole suunniteltu kestämään tämän tason paloja, kirjoittaa The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Uhkaluokitus otettiin käyttöön vuosikymmen sitten.

Viranomaisten mukaan Suur-Sydneyn alueelle ennustetaan tiistaiksi korkeita lämpötiloja, voimakkaita tuulia ja alhaista ilmankosteutta.

Maastopalojen savua nousee taivaalle Tuncurryssa, Etelä-Uusi Walesissa.
Maastopalojen savua nousee taivaalle Tuncurryssa, Etelä-Uusi Walesissa.SHANE CHALKER/ EPA

Viikonlopun aikana ainakin kolme ihmistä on kuollut ja tuhansia on jouduttu evakuoimaan yhä laajemmalle levinneiden pensaspalojen vuoksi. Tuhannet asukkaat Queenslandissa joutuivat viettämään yön väliaikaisessa majoituksessa. Ainakin 150 taloa on tuhoutunut paloissa. Sunnuntaina Uudessa Etelä-Walesin ja Queenslandin osavaltioissa oli yli sata yhtäaikaista pensaspaloa.

Australian pääministeri Scott Morrison sanoi eilen lauantaina, että sotilaita saatetaan lähettää auttamaan 1 300:aa palomiestä, jotka taistelevat paloja vastaan kahdessa osavaltiossa.

Sammutuslentokone pudotti punaista, paloa hidastavaa nestettä maastopalon ylle Harringtonin kaupungissa Uudessa Etelä-Walesissa Australiassa.
Sammutuslentokone pudotti punaista, paloa hidastavaa nestettä maastopalon ylle Harringtonin kaupungissa Uudessa Etelä-Walesissa Australiassa.EPA / Shane Chalker

– Olosuhteet jatkuvat vaikeina, elleivät jopa pahempina kuin koimme perjantaina. Tulipalot leviävät yhä laajemmille alueille ja uhkaavat myös suuria asutuskeskuksia, kuten Sydneytä, varoittavat Uuden Etelä-Walesin paloviranomaiset BBC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Suomen Ilmatieteen laitos julkaisi sunnuntaina Twitter-tilillään satelliittikuvan Australian paloista.

Vaikka maastopalot ovat jokavuotinen riesa Australiassa, ei pahin maastopalokausi ole vielä edes alkanut.

Asiantuntijat uskovat, että vaikein on vielä kokematta: ilmastonmuutoksen vauhdittamat pätsimäiset lämpötilat, kova tuuli ja rutikuiva maasto ovat tappava yhdistelmä.

Täsmennetty kello 16.24 otsikon muotoilua ja kerrottu tarkemmin uhkaluokituksesta.

Lähteet: AFP, AP, STT