1. yle.fi
  2. Uutiset

Bolivian presidentti joutui taipumaan uusiin vaaleihin – Protestijohtaja vaatii Evo Moralesin eroa

Presidentti Moralesin tilanne vaikeutui viikonloppuna, kun osa poliiseista nousi kapinaan häntä vastaan

Bolivia
Poliisijoukot yhtyivät opposition protesteihin Santa Cruzin kaupungissa.
Poliisijoukot yhtyivät opposition protesteihin Santa Cruzin kaupungissa.EPA/ Juan Carlos Torrejón

Bolivian presidentti Evo Morales joutui sunnuntaina taipumaan laajojen protestien edessä ja hän ilmoitti uusien presidentinvaalien järjestämisestä. Lisäksi Morales lupasi, että runsaasti arvostelua osakseen saanut vaalilautakunta korvataan uudella.

Morales ilmoitti uusintavaaleista pian sen jälkeen, kun Amerikan valtioiden järjestö OAS oli julkaissut vaaleista kriittisen raportin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan opposition presidenttiehdokas Carlos Mesa sanoi, että Moralesin ei pitäisi asettua ehdolle uusissa vaaleissa. Protestijohtaja Luis Fernando Camacho sanoi OAS:n tarkastuksen paljastaneen vaalivilpin ja vaati Moralesin eroa.

Moralesin tilanne vaikeutui viikonloppuna, kun osa poliiseista nousi kapinaan häntä vastaan. La Pazissa poliisit vetäytyivät pois keskustassa sijaitsevalta Plaza Murillolta, missä myös presidentin palatsi sijaitsee.

Mielenosoittajat valtasivat tänään kaksi valtion omistamaa televisio- ja radioasemaa. Lisäksi protestoijat polttivat paikallishallinnon edustajien koteja. Moralesin mukaan myös hänen siskonsa koti poltettiin.

OAS:n vaaliraportti vaati uusia vaaleja

Morales valittiin jatkokaudelle kiistanalaisten vaalien ensimmäisellä kierroksella lokakuun puolivälin jälkeen. Vaalien ääntenlaskennassa hänen kannatuksensa kohosi epäilyttävästi kesken kaiken.

Bolivian vaalivirkailijat julistivat Moralesin voittajaksi, mutta hänen vastaehdokkaansa, entinen presidentti Carlos Mesa ei ole tunnustanut tuloksia.

Morales ilmoitti uusista vaaleista sen jälkeen, kun Amerikan valtioiden järjestö OAS julkaisi alustavan raportin, jossa vaadittiin lokakuun vaalituloksen mitätöimistä epäselvyyksien takia.

Järjestö ilmoitti löytäneensä selviä merkkejä manipuloinnista, joten se ei voinut vahvistaa vaalitulosta.

Evo Morales Bolivian ja Venäjän lippujen edustalla.
Bolivian presidentti Evo Morales heinäkuussa 2019.Alexei Druzhinin / Russian Presidential Press and Information Office / Tass / AOP

Morales sanoi suostuvansa uusiin vaaleihin vähentääkseen jännitteitä.

– Meillä kaikilla on velvollisuus rauhoittaa Bolivia, Morales sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Evo Morales nousi presidentiksi vuonna 2006. Hän on ensimmäinen alkuperäiskansan edustaja Bolivian presidenttinä.

Suomen Lähetysseura evakuoi väkensä

Suomen Lähetysseura kertoi aiemmin päivällä evakuoivansa Boliviassa asuvan työntekijänsä ja kaksi muuta vapaaehtoista mahdollisimman pian.

– Tilanne Boliviassa on äärimmäisen räjähdysherkkä, ja väkivaltaisuuksien riski on korkea. Siksi nyt on päätetty työntekijöiden evakuoinnista mahdollisimman pian. Kaksi työntekijöistä lentää Suomeen toivottavasti vielä tämän päivän aikana ja yksi heistä matkaa suunnitellusti Kolumbiaan Bogotaan, jossa hän voi jatkaa vapaaehtoisjaksoaan, sanoi Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson.

Lue myös:

Bolivian levottomuudet: Osa poliisivoimista kääntyi presidenttiä vastaan 9.11.2019

Kadut täyttyvät mielenosoittajista ympäri maailman – Leimahdukseen riittää nyt pieni asia, mutta taustalla piilee jotakin muuta 29.10.2019

Evo Morales on julistettu Bolivian presidentinvaalien voittajaksi – useat Amerikan maat sekä EU vaativat toista kierrosta 25.10.2019

Bolivian presidentinvaalien ääntenlaskun keskeyttäminen aiheuttaa mellakoita – pinteessä olleen Moralesin tilanne koheni hämmentävän aikalisän jälkeen 22.10.2019

Morales johtaa ääntenlaskentaa Boliviassa – vaalit etenemässä toiselle kierrokselle 21.10.2019

Sateet sammuttivat kaksi kuukautta raivonneen maastopalon Boliviassa 7.10.2019

Järjestö: Jopa neljä miljoonaa hehtaaria metsää palanut Boliviassa 19.9.2019

Lähteet: AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi