1. yle.fi
  2. Uutiset

Tanska aloittaa tänään rajatarkastukset Ruotsista saapuville – Haluaa pysäyttää Ruotsista valuvan rikollisuuden

Se, mitä Ruotsissa tapahtuu, näkyy varsinkin Kööpenhaminassa, kommentoi Tanskan pääministeri Ylelle.

järjestäytynyt rikollisuus
Poliisi katsoo naisen henkilöllisyystodistusta junassa Ruotsin ja Tanskan rajalla.
Tanska ottaa käyttöön pistokokeina tehtävät tarkastukset Ruotsista saapuville. Ruotsilla on ollut käytössä sisärajatarkastukset Tanskasta tuleville vuodesta 2015 lähtien.Nils Meilvang / EPA

MalmöTuhannet Ruotsin ja Tanskan välillä kulkevat työmatkalaiset saavat tästä päivästä alkaen toteutella uuteen rajatarkastukseen maiden välillä.

Tanska aloittaa tänään kaksi kertaa viikossa pistokokeina tehtävät tarkastukset Ruotsista matkustaville.

– Aloitamme tarkastukset, koska se, mitä Ruotsissa tapahtuu, näkyy rikollisuudessa varsinkin Kööpenhaminassa, kertoo Tanskan pääministeri Mette Frederiksen Ylelle.

Tanskan päätökseen on vaikuttanut ainakin kaksi iskua, joissa Ruotsin kansalaiset ovat olleet osallisina.

Elokuussa kaksi ruotsalaista miestä otettiin kiinni epäiltyinä osallisuudesta verovirastoon kohdistuneeseen räjäytykseen Kööpenhaminassa.

Kesäkuussa tehtiin keskellä katua kaksoismurha Kööpenhaminassa. Poliisi on pitänyt tapahtumaa ruotsalaisten rikollisjärjestöjen välien selvittelynä. (siirryt toiseen palveluun)

Minister Mette Frederiksen
Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin mukaan maa tulee tiivistämää viranomaisyhteistyötä Ruotsin kanssa.Stephanie Lecocq / EPA

Ruotsin ja Tanskan hallitukset kertoivat lokakuun lopulla vahvistavansa poliisien tiedonvaihtoa Juutinrauman alueella. Maat perustavat yhteisen yksikön tiedustelutiedon analysoimiseksi.

Tavoitteena on pystyä muodostamaan yhteinen tilannekuva ja tehdä sen perusteella päätöksiä toimista järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

– Tulemme tiivistämään poliisien yhteistyötä alueella. Kun saamme yhteistyön vahvemmaksi, sillä tulee olemaan positiivisia vaikutuksia seudulla asuviin ihmisiin ja maiden välillä liikkuviin, vakuuttaa Frederiksen.

Tuloksia nähtiin viikonloppuna, kun Ruotsin ja Tanskan poliisit pidättivät yhteisoperaatiossa molemmissa maissa yhteensä kuusi henkilöä epäiltyinä vakavasta kansainvälisestä rikollisuudesta.

Työmatkalaiset epäilevät tarkastusten tehoa

Ruotsilla on ollut käytössä Schengen-alueen sisärajatarkastukset Tanskasta tuleville vuodesta 2015 lähtien. Niitä jatkettiin vastikään.

Tuhannet ihmiset käyvät päivittäin töissä molemmin puolin rajaa. Tanska tarkastaa Ruotsista tulevia matkustajia juna-, lautta- ja tieliikenteessä.

Tanska on luvannut, että tarkastukset haittaavat työntekijöiden liikkumista niin vähän kuin mahdollista. Esimerkiksi junamatkustajia tarkastetaan matkan aikana, eikä sen pitäisi vaikuttaa juna-aikatauluihin.

Työmatkalaiset ovat ottaneet tiedon tarkastuksista vaihtelevasti vastaan.

Tiedotusvälineissä olleissa kommenteissa osa on pitänyt tarkastuksia tervetulleina. Heistä on hyvä, että turvallisuutta vahvistetaan kaikin keinoin.

Osa ei usko tarkastusten olevan oikea keino vähentää rikollisuutta. He huomauttavat, että moni rikollisista on ensikertalaisia, jotka pystyvät liikkumaan normaalisti, kunnes tekevät rikoksen.

Lue lisää:

Tanska ottaa Ruotsin-rajallaan käyttöön tilapäiset rajatarkastukset – syynä huoli järjestäytyneestä rikollisuudesta

Ruotsi naapuriensa hampaissa – Räjähdeiskua säikähtänyt Tanska pohtii rajatarkastuksia, Norja haluaa ruotsalaisen äärioikeiston kuriin

Lue seuraavaksi