1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Postilakko

Postityöntekijät ilmoittivat uusista työtaistelutoimista: Maanantaina alkava lakko uhkaa pidentyä neliviikkoiseksi

Viikkoja jatkuneen kiistan keskiössä on pakettityöntekijöiden työehtosopimus ja sen ehdot.

Postilakko
Postinjakaja jakaa postia laatikoihin.
Postityöntekijöiden työehdoista on väännetty jo monta viikkoa. Jouni Immonen / Yle

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut uusista työtaistelutoimista.

PAU tiedottaa pidentävänsä maanantaina alkavaa postilakkoa suunnitellusta kahdesta viikosta neljään viikkoon, mikäli työehtosopimusneuvotteluissa ei synny sopua. Lakko jatkuisi siis 8. joulukuuta asti.

Uusien työnseisausten tavoitteena on PAU:n mukaan neuvotteluiden vauhdittaminen. Neuvottelut ovat jumiutuneet kysymykseen pakettityöntekijöiden työehdoista.

Uudet työnseisaukset koskevat postinjakelua, -käsittelyä, -kuljetusta ja toimihenkilö- ja myymälätehtäviä koko maassa. Sanomalehtien varhaisjakelu on lakon ulkopuolella.

Lisälakon piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää.

PAU: Ei mitään muuta vaihtoehtoa

PAU:n puheenjohtaja Heidi Niemisen mukaan jäsenistössä ollaan yksimielisiä siitä, että työnantajapuolen ehtoja ei voida hyväksyä.

– Kukaan ei missään tapauksessa ole iloinen, että lakkoon joudutaan menemään. Se on äärimmäinen keino. PAU:n jäsenkunta on kuitenkin yksimielistä siitä, että kun työnantajan vaatimukset ovat sellaisia kuin ovat, ei ole mitään muuta vaihtoehtoa.

Sunnuntainen lisälakkoilmoitus liittyy lakisääteiseen kahden viikon ilmoitusaikaan. Lain mukaan lakosta on ilmoitettava kaksi viikkoa etukäteen.

Nieminen sanoo, että työtaistelutoimien lopullista kestoa on mahdoton ennustaa.

– Hyvin paljon työnantajapuolesta kiinni. Jos työnantajapuoli pitää kiinni rajuista tes-heikennyksistään, he pakottavat postilaiset taistelemaan omien työehtojensa puolesta pitkäänkin. Toivetila on, että mahdollisimman nopeasti päästäisiin normaaliin arkeen.

Posti: Lisälakko vaikuttaisi joululiikenteeseen

Postin poikkeusolojen johtajan Jarmo Ainasojan mukaan pidentynyt lakko tarkoittaisi myös lisää viivästyksiä.

– Jos lakko tästä aiemmin ilmoitetusta vielä pidentyy, se tarkoittaa käytännössä, että arvioidut viikkojen viiveet pitenisivät vielä lisää. Kuukauden lakolla olisi jo joululiikenteeseenkin vaikutuksia.

Ainasojan mukaan myös lakkotilanteissa lähetyksiä saadaan silti kulkemaan, koska kaikki työntekijät eivät osallistu lakkoon.

– Meillä on aina saatu lähetyksiä eteenpäin lakkotilanteissakin. Paljon riippuu nyt siitä, kuinka paljon ihmisiä maanantaina alkavaan työtaisteluun osallistuu. Olemme tehneet alustavia tiedusteluja, mutta vasta maanantai näyttää, Ainasoja sanoo.

Seuraavat neuvottelut keskiviikkona

Postityöntekijöiden aiemmin ilmoitettu kahden viikon lakko alkaa maanantaina aamukuudelta. Lakon vaikutukset näkyvät laajasti. Esimerkiksi kirjeiden ja pakettien perille saapumisessa on isoja viivästyksiä.

Mahdolliset muiden liittojen tukilakot voivat laajentaa vaikutuksia entisestään.

Postityöntekijöiden työtaistelutoimien keskiössä on kiista paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijöiden työehdoista. Posti aikoo siirtää noin 700 työntekijää toisen työehtosopimuksen piiriin.

Työntekijät siirtyisivät Viestinvälitys- ja logistiikka-alan sopimuksesta noudattamaan Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta. PAU:n mukaan siirto heikentää työehtoja ja pienentää palkkoja.

Maanantaina alkava lakko koskee noin 9000 työntekijää. Työehtosopimusneuvottelut osapuolten välillä jatkuvat valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona.

Päivitys 10.11.2019 klo 16.53: Lisätty osapuolten kommentit.

Lue myös:

Postin maanantaina alkava lakko voi viivästyttää Kelan etuuksia – vaarassa erityisesti työttömyysturva ja toimeentulotuki

Liitot valmiina tukitoimiin postikiistassa: Postin käsittely lentokentillä pysähtyy, ääritilanteessa voi pysähtyä ulkomaan laivaliikenne

Ulosottovirastot keskeyttävät karhukirjeiden lähettämisen Postin lakon aikana

Lue seuraavaksi