Itävallan vihreät tavoittelevat ensimmäisiä ministerinsalkkujaan – Puolue on valmis neuvotteluihin konservatiivien kanssa

Nevotteluissa entisen liittokansleri Sebastian Kurzin oikeistopuolueen kanssa on vielä monta kompastuskiveä.

Itävallan vihreiden johtaja Werner Kogler neuvotteli entisen liittokanslerin Sebastian Kurzin kanssa 8. marraskuuta Wienissä. Vihreillä on käsillään mahdollisuus nousta ensi kertaa Itävallan hallitukseen. Kuva: Christian Bruna / EPA

Itävallan vihreät ilmoittavat olevansa valmiita virallisiin hallitusneuvotteluihin entisen liittokanslerin Sebastian Kurzin konservatiivipuolueen kanssa.

Jos neuvottelut onnistuvat, kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun vihreä puolue nousee Itävallan hallitukseen.

– Se on uskalias yritys, kartalle ei ole merkittynä tietä sinne. Tämä on pioneerityötä, vihreiden johtaja Werner Kogler sanoi Kurier-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Kurzin johtama Itävallan kansanpuolue ÖVP sai syyskuun parlamenttivaaleissa 37,5 prosenttia äänistä ja vahvisti asemiaan Itävallan liittopäivien suurimpana puolueena. Kurz tarvitsee silti liittolaisen muodostaakseen hallituksen.

Vihreät olivat vaalien toinen suuri nousija 13,9 prosentin äänisaalillaan. Se on liittopäivien neljänneksi suurin puolue.

Vaalien suurin häviäjä oli Kurzin konservatiivien edellinen hallituskumppani, oikeistopopulistinen Itävallan vapauspuolue FPÖ.

Vapauspuolueen korruptioskandaali johti toukokuussa Kurzin hallituksen hajoamiseen. Ibiza-tapauksen ryvettämä puolue menetti vaaleissa 20 paikkaa liittopäiviltä.

Myös Itävallan toiseksi suurin puolue, sosiaalidemokraatit, kärsi tappioita. Lisäksi liittopäiville nousi liberaali NEOS-puolue.

Erimielisyydet ovat suuria

Neuvotteluista ei tule helppoja, sillä Kurzin johtamalla Itävallan kansanpuolueella ÖVP:llä ja vasemmalla kallellaan olevilla Itävallan vihreillä on jyrkästi eroavat poliittiset ohjelmat.

Kompastuskiveksi voi muodostua ilmastonmuutoksen vastainen politiikka.

Vihreät vaativat Itävallan verotusjärjestelmän muuttamista, jotta se ottaisi huomioon hyödykkeiden ympäristövaikutukset.

Liike-elämän ja maanviljelijöiden tukema Kurz on sanonut, että ympäristönsuojelu ei saisi aiheuttaa ylimääräisiä kuluja itävaltalaisille, varsinkaan autonomistajille.

Erimielisyyttä on myös maahanmuutosta, jossa Kurz on ajanut kovaa linjaa ja vihreät liberaalimpaa otetta. Myös sosiaalipolitiikkaa koskevissa näkemyksissä riittää soviteltavaa.

Kurzin odotetaan ilmoittavan virallisista neuvotteluista maanantaina neuvoteltuaan muun puoluejohdon kanssa.

Aiheesta muualla:

Aiheesta aiemmin: