Postin lakko alkoi – turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset pyritään saamaan perille

Lakko voi kestää neljä viikkoa.

Postilakko
Lakkovahteja Kuopion Postin logistiikkakeskuksen edustalla lakon alettua.
Lakkovahteja Postin logistiikkakeskuksessa Kuopion Matkuksessa maanantaiaamuna kello kuuden aikaan.Sami Takkinen / Yle

Postin lakko on alkanut kello kuudelta. Pohjois-Savossa lakon piirissä on noin 450 työntekijää. Lakossa ovat postin jakelun, käsittelyn ja kuljetuksen työntekijät. Koko maassa lakossa on noin 9000 Posti-ja logistiikka-alan unionin PAU:n jäsentä.

Suojatyöhön on varattu lakon aikana Pohjois-Savossa noin 80 työntekijää. Suojatyö sisältää turvallisuuteen ja terveyteen liittyvien lähetysten käsittelyä, kuten sairaalakirjeitä, laboratorionäytteitä sekä ateriakuljetuksia kouluihin, päiväkoteihin ja vanhuksille.

Lakko keskeyttää myös postin päiväjakelussa olevien sanomalehtien jakelun. Savon Media (siirryt toiseen palveluun) on avannut Savon Sanomien, Iisalmen Sanomien ja Warkauden lehden sekä paikallislehtien näköislehdet verkossa vapaasti luettaviksi. Paikallislehtiä jaetaan heittolaatikoihin sanomalehtien viikonloppujakelun mukaisesti.

Lakko voi kestää neljä viikkoa, sillä Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti sunnuntaina uusista työtaistelutoimista, ellei työehtosopimusneuvotteluissa synny tulosta.

Kiista koskee työehtosopimuksen muutosta. Työntekijäpuoli on arvioinut, että aiotut muutokset alentaisivat palkkoja jopa kymmenillä prosenteilla. PAU:n mukaan työehtojen heikennys koskisi myös lomia, joustovapaita ja taukokäytäntöjä.