1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Postilakko

Postilakko hiljensi Liedon logistiikkakeskuksen – lakkovahdit laskivat aamulla 13 rikkuria

PAU:n lakko vaikuttaa myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, joka varmistaa kutsujen perillemenon puhelimitse.

PAU:n lakkovahdit päivystivät Postin logistiikkakeskuksen edustalla Liedossa. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Maanantaiaamuna kuudelta alkanut Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n jäsenten lakko hiljensi Postin logistiikkakeskuksen Liedossa.

Keskuksen ulkopuolella partioi PAU:n lakkovahteja, joiden joukossa oli aamulla myös PAU:n Varsinais-Suomen osaston pääluottamusmies Tommi Tienpää. Hän kertoo, että ainakin 13 henkilöä oli tullut lakosta huolimatta töihin logistiikkakeskuksen aamuvuoroon.

– Jos joka vuoroon tulee noin paljon, se tarkoittaa noin 40 koko päivänä. Se on aika paljon. Terveyteen ja turvallisuuteen vaikuttavat työtehtävät hoidetaan myös lakon aikana, mutta niihin on varattu vain noin 15 työntekijää vuorokaudessa, Tienpää kertoo.

Liedon logistiikkakeskuksessa työskentelee kaikkiaan noin 300 ihmistä.

Tommi Tienpää osoittaa aitaan tehtyä rikkurireikää, johon on rakennettu uusi kulkuväylä. Vartija valvoo, ketä päästetään sisälle, ja lakkovahdit ajetaan kauemmas. He saavat partioida logistiikkakeskuksen ohi kulkevalla pyörätiellä.

Kun rikkureita tulee töihin, lakkovahdit ojentavat heille lakkoflyerit ja keskustelevat ihmisten kanssa, jos he haluavat. Ketään ei estetä tulemasta töihin.

Lakon syynä työehtosopimukset

Postilakon syynä on se, että valtio-omisteinen Posti haluaa siirtää työntekijöitään Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin. PAU:n mukaan paketti- verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevän noin 700 ihmisen työehdot ja palkat heikkenisivät.

Lakko koskee noin 9 000 työntekijää.

Tommi Tienpään mukaan Postin henkilöstöpolitiikka on muuttunut viime vuosina rajusti.

– Se on mennyt alas kuin lehmän häntä. Erityisesti kolme viime vuotta ovat olleet vaikeita. Ilmapiiri on romahtanut ja aika moni on lähtenyt vapaaehtoisesti etsimään muita töitä. Kieltämättä se on itselläkin käynyt mielessä, hän sanoo.

Postin logistiikkakeskus Liedossa. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Lakon vaikutukset monenlaisia

Lakon on suunniteltu kestävän ainakin kaksi viikkoa. Neuvotteluja osapuolten välillä jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona.

Lakko vaikuttaa muun muassa kirjeiden ja pakettien jakeluun. Vaikutuksista voit lukea tarkemmin tästä artikkelista.

PAU:n Varsinais-Suomen osaston pääluottamusmies toivoo, että neuvottelut tuottaisivat tuloksia, eikä lakko vaikuttaisi esimerkiksi joululahjaliikenteeseen.

– Toivotaan, että järki Postissa erityisesti omistajilla voittaa. Emme me huvikseen lakossa ole.

Sairaanhoitopiirin kirjeet vaihtuvat puheluihin

Postilakko vaikuttaa myös muun muassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimintaan. Sairaanhoitopiiri aloitti jo perjantaina valmistautumisen lakkoon.

Lakko vaikeuttaa lähetteiden, ajanvarauskirjeiden, laskujen ja muun kirjepostin kulkua. Sairaanhoitopiiri lähettää päivittäin yli 2 000 kirjettä. Sairaanhoitopiiri pyrkii lakon aikana tiedottamaan potilaita esimerkiksi ajanvarauksista puhelimitse, tekstiviestitse ja sähköpostitse.

– Ainakin alkuvaiheessa varmistamme puhelimitse, että potilaat saavat tiedon varauksistaan, kertoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

PAU:n mukaan esimerkiksi lääke ja sairaalalähetykset toimitetaan lakosta huolimatta. Pietilä kuitenkin sanoo, että tämänkin suhteen sairaanhoitopiirissä ollaan toistaiseksi vähän varmistelevalla ja odottavalla kannalla.

– Kuinka paljon voimme siihen toistaiseksi luottaa, hän pohtii.

Sairaanhoitopiiri varautuu myös laskujen myöhästymiseen ja pidentää esimerkiksi poliklinikkamaksujen maksuaikaa reilusti.

Lue myös:

Postin lakko alkaa – kirjeet jäävät jakamatta, pakettien jaossa muutaman päivän viiveitä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri varautuu postin lakkoon – ajanvarauksista tiedotetaan puhelimitse, laskujen maksuaikaa venytetään