Postilaiset löivät hanskat naulaan myös Kainuussa – "tosi hävytön tilanne"

Kainuussa postin jakelupisteitä ei ole jouduttu lakon takia sulkemaan.

lakot
nainen lajittelee paketteja
Postin työntekijöiden lakko voi viivyttää kirjeitä ja paketteja. Kuvituskuva. Marja Väänänen / Yle

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n jäsenet ovat aloittaneet lakon maanantaiaamuna kello 6.

PAU on rajannut lakon ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt. Näitä ovat esimerkiksi ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke- ja sairaalalähetykset. Kainuussakin jokaisella Postin jakelupisteellä on lakon aikana niin sanottu suojatyöntekijä.

– Suojatyöntekijä huolehtii siitä, ettei lakko vaaranna kenenkään henkeä tai turvallisuutta, mutta muita töitä suojatyöntekijä ei tee, Postin Kainuun alueen pääluottamusmies Timo Huttunen sanoo.

Huttunen pitää tilannetta vaikeana, sillä tällä hetkellä työnantaja haluaisi vaihtaa työntekijät kokonaan uuden työehtosopimuksen piiriin. Koko työehtosopimuksen heittäminen roskiin on Huttusen mielestä huono lähtökohta.

– Tämä on työntekijöiden näkökulmasta tosi hävytön tilanne. Olemme olleet aina valmiina neuvottelemaan ja kehittämään tulevaisuutta Postissa, mutta nyt näyttää siltä, ettei työnantajapuolella ole halua edes neuvotella, Huttunen sanoo.

Huttusen mukaan myös Postin työntekijät tahtovat asian pois päiväjärjestyksestä mahdollisimman pian, sillä varsinkin näin joulun alla, lakko aiheuttaa paljon harmia.

– Hyvin hartaasti toivon, että järki palautuisi neuvottelupöytään ja pääsisimme oikeasti keskustelemaan. Tämä on meidänkin kannalta vaikea tilanne, mutta nyt oli pakko lyödä hanskat naulaan, muuten ei päästä eteenpäin, Huttunen sanoo.

Lakon vaikutuksesta pakettilähetykset saattavat viivästyä useita päiviä, kirjeet jopa viikkoja. Lakko saattaa venähtää jopa neljän viikon mittaiseksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)