Usein tulviva Brahenkadun tunneli ja Ahveniston urheilupuiston tulviva parkkipakka selvittelyyn Hämeenlinnassa

Kovien sateiden aikaan Brahenkadun alikulkutunneli on täyttynyt jopa noin metrin syvyisellä vedellä.

tulvat
Mies työntää puolittain vedessä olevaa autoa.
Brahenkadun tunnelista Hämeenlinnassa hinataan suursateiden jälkeen autoa.YLE / Kari Mustonen

Brahenkadun alikulkutunnelin ja Ahveniston pysäköintialueen hulevesiselvitykset käynnistyvät Hämeenlinnassa. Kovien sateiden aikaan Hämeenlinnan kantakaupungissa olevan Brahenkadun alikulkutunneli on täyttynyt jopa noin metrin syvyisellä vedellä.

Tulvan vuoksi tunneli on jouduttu myös sulkemaan usein, lähes joka vuosi.

Brahenkadun tunneli alittaa Tampereelle johtavan moottoritien ja se on varsin vilkkaasti liikennöity. Tulvan aikana tunnelissa ei voi liikkua autolla, jalan eikä pyörällä.

Myös Ahveniston ulkoilupuiston pysäköintialue tulvii sateilla usein. Ahvenistolla vesi virtaa jyrkkää harjun ajorataa alas urheilupuiston pysäköintipaikalle ja voi jäädä siihen pitkiksi ajoiksi.

Loppuvuoden 2019 aikana tehtävä yleissuunnittelu Hämeenlinnassa ei vielä mahdollista tunnelin hulevesien poistamisen parantamista. Se vaatii tarkemman rakennussuunnittelun ja budjetoinnin töille.

Vain Riihimäki on tulvariskialuetta Kanta-Hämeessä

Vaikka Hämeenlinnassa kadut täyttyvät vedestä usein kovilla sateilla, ei Hämeenlinna kuitenkaan ole Hämeen ELY-keskuksen vuoden 2018 arvion mukaan tulvariskialuetta.

Kanta-Hämeessä ainoastaan Riihimällä on todellisia tulvariskialueita niin Peltosaaressa kuin Jokikylässäkin kapean Vantaanjoen tulvimisen takia. Suurtulvan riski Riihimäellä on arvion mukaan noin kerran kymmenessä vuodessa.

Peltosaaren kaupunginosassa pitkään jatkuvien kovimpien sateiden tai kevät- ja syystulvien seurauksena kerrostalojen pohjakerrokseen on joskus päässyt vettä. Peltosaaren ja Jokikylän lisäksi myös Hirvijärven alue Riihimäellä on tulvariskialuetta.

Riihimäen Vesi on uusinut jo kymmenkunta vuotta viemäröintitöiden yhteydessä verkostoja niin, että hulevesille on rakennettu omia jätevesiviemäreistä erotettuja putkistoreittejä.