Selvitys: Muutama lähijunapysäkki Tampereelle ja naapurikuntiin helpottaisi kulkemista

Tarkastelussa oli esillä lukuisia junapysäkin paikkoja etenkin Tampereella. Joissakin kohdissa vähäisen näköinen ylämäki estää junan säännöllisen pysähtymisen, vaikka kyydin käyttäjiä olisi.

Tampere
lähijuna
Ismo Pekkarinen / AOP

Tampereen lähijunaliikenteen jatkolaajennuksia rajoittaa rataverkon ahtaus. Tämä korostuu Toijalan ja Nokian suuntaan, Orivedelle päin on helpompaa.

Kaupunkiseutua koskeva selvitys viittaa kuitenkin siihen, että Tampereella voitaisiin Tesoman lisäksi rakentaa uusia junapysäkkejä ainakin Lakalaivaan ja Vehmaisiin.

Lähikuntien uusista asemista olisi vielä enemmän hyötyä. Junaliikenteen nopeusetu henkilöautoon nähden on nimittäin sitä selvempi, mitä kauempaa tullaan.

Tampereen keskustan liepeillä bussi ja ratikka toimivat yleensä paremmin kuin juna. Liikennemuodot eivät kuitenkaan kilpaile keskenään, vaan täydentävät toisiaan.

Selvityksessä tutkittuja asemanseutuja ovat Kalkku, Amuri, Hiedanranta (entinen Sellu), Rantaperkiö, Vuohenoja, Messukylä ja Hankkio. Ne ovat mukana Tampereen kaupunkiseudun rakennesuunnitelma 2040:n ratkaisujen perusteella.

Lisäksi on tutkittu aseman sijoittamista Kalkunvuoren, Mediapoliksen, Santalahden, Ranta-Tampellan, Hankkion ja Vehmaisten kohdalla. Koko kaupunkiseudun osalta Lempäälän Sääksjärven ja Kangasalan Vatialan asema vaikuttavat myös Tampereen lähijunaliikennöintiin.