Hyppää sisältöön

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: geenitesteissä virheitä, ghostaus on nykyajan deittailukulttuuria ja Yle seurasi Almaa Lontoossa

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Jo kymmenet tuhannet suomalaiset ovat tehneet geenitestin. Kuva: Nella Nuora / Yle

Ylen A-studio ja MOT-toimitus selvittivät kuluttajille myytävien hyvinvointigeenitestien luotettavuutta lähettämällä yrityksille analysoitavaksi sylkinäytteitä. Erottivatko geenitestit ihmisen ja koiran dna:n?

Kannabiksen kokeilu ja säännöllinen polttaminen on yleistynyt erityisesti pojilla viimeisen neljän vuoden aikana. Kuvituskuva. Kuva: Daniel Karmann / EPA

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka kymmenes 15–16-vuotias suomalaisnuori on käyttänyt kannabista ja asenteet huumeita kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Noin puolet nuorista ei usko kannabiksen kokeiluun liittyvän minkäänlaisia riskejä ja jopa 16 prosenttia pojista ei näe riskejä säännöllisessäkään käytössä. Nuorten alkoholinkäyttö on sen sijaan vähentynyt koko 2000-luvun: jo yli 30 prosenttia nuorista on ilmoittanut, että ei käytä alkoholia lainkaan.

Kuva: Juha Kivioja / Yle

On uusi normaali, että yksityinen elämämme on pujotellut työpaikoille ja työt työpaikoilta vapaa-ajalle, kirjoittaa Pekka Mattila.

Kuva: Anna Wikman / Yle

Muovipakkaukset sekajätteessä ovat Suomessa lähes 120 miljoonan kilon suuruinen ongelma. Nyt EU on puuttumassa siihen.

Iida Åfeldt on käynyt treffeillä yli sadan miehen kanssa. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Olet löytänyt netistä kivanoloisen ihmisen. Viestittelette tiuhaan, tunnet jo perhosten lähtevän lentoon vatsassa. Itseksesi hymyillen mietit, josko sinkkuajat jäisivät viimein taakse. Sitten toisesta ei kuulu enää mitään.

Iida Åfeldt tietää, miltä tuntuu, kun deittikumppani jättää vastaamatta viesteihin ja estää sosiaalisessa mediassa.

Aregu Ejerso asuu kahvimetsän kupeessa ja viljelee kahvia myös omalla pihallaan. Kuva: Liselott Lindström / Yle

Etiopian villeissä kahvimetsissä kasvaa suurin osa maailman kahvilajeista. Jos ne häviävät, aamukahvin tuoksusta voi tulevaisuudessa ehkä enää vain haaveilla.

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Yle seurasi Almaa Lontoossa, missä hän lämmitteli Christina Aguileraa – katso Alman haastattelu ja pätkä keikalta.

.
.