Heippa "Crapland", tervetuloa talven ihmemaa – vuosi sitten turistit pettyivät mustaan Lappiin, nyt lunta on jopa ennätyksellisen paljon

Lumeton Lappi sai kansainvälisen median irvimään viime vuonna. Nyt safarikalusto on otettu esiin viikkoja etuajassa.

Inarissa Juutuanjoki näytti jo 30.10. näin talviselta. Pohjoisessa on paikoin eniten lunta 60 vuoteen. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Lappia ja Pohjois-Suomea peittää tällä hetkellä paikoin jopa poikkeuksellisen paksu lumivaippa, mutta viime alkutalvena tilanne oli toinen. Marraskuun lopun heikko lumitilanne sai erityisesti brittilehdistön irvimään Lappia (Lapland) Craplandiksi, mikä sai talvesta elävän Lapin matkailuelinkeinon kaivamaan kriisinhallintaopit esiin.

Iltapäivälehti The Sunin etusivua jaettiin somessa ja juttu pompahti hetkeksi globaaliksi uutiseksi.

The Sun revitteli Lapin lumitilanteeseen pettyneiden brittituristien kommenteilla ja vertaili kuvapareissa, miltä Lapissa pitäisi näyttää ja miltä viime marraskuussa näytti.

Lehti on vaihtanut verkkojutustaan sanan "Crapland" vähemmän kärjekkääseen ilmaisuun. Juttu levisi mediassa kulovalkean lailla (siirryt toiseen palveluun) (The Independent) ja Lapin "roskamaasta" uutisoivat kotimaisten ja eurooppalaisten tiedotusvälineiden lisäksi esimerkiksi CNN (siirryt toiseen palveluun).

Markkinointiyhtiö House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssasta viimevuotinen kohu jo hymyilyttää.

– Viime vuosi oli todella poikkeuksellinen. Tämä on meille enemmän tavanomainen tilanne, että lunta on, Tarssanen muistuttaa.

Lapin julkisuuskuvalla erityisesti Yhdistyneessä kuningaskunnassa on suuri merkitys. Britit ovat tilastojen mukaan Lapin matkailijoista suurin yksittäinen ryhmä (siirryt toiseen palveluun) (Lapland.fi).

Somessa aitoudesta ei voi liikaa tinkiä

Crapland-kohu sai alkunsa sosiaalisesta mediasta, mikä kertoo sekin digitaalisten markkinointikanavien merkityksestä matkailulle.

Instagram-päivitysten antama kuva niin yksityisten elämästä kuin matkailukohteistakin on tietysti kiillotettu, mutta digimarkkinoinnissa kuluttajaa ei kannata viilata linssiin lumikuvilla, jos todellisuus onkin toisenlainen, sanoo Sanna Tarssanen.

– Kanavia ja kuvastoa on tietysti monenlaista erilaisiin käyttötarkoituksiin, mutta aitous täytyy säilyttää, Tarssanen muistuttaa.

Yksittäinen somevalitus voi paisua kansainväliseksi uutiseksi, kuten kävi Crapland-kohussa. Alkukauden julkisuusmyllystä huolimatta koko talvisesonki sujui kuitenkin Lapin matkailussa ennätystahtia.

Safariyrittäjä Aki Holck joutui viime vuoden marraskuussa valjastamaan koirat kärryn eteen, kun lunta ei ollut. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Tänä talvena tilaisuutta vastaavalle irvimiselle ei ole, sillä marraskuun lumitilanne on talvimatkailuyritysten kannalta Lapissa suorastaan hykerryttävä.

Esimerkiksi pitkin Lappia operoiva ohjelmapalveluyritys Lapland Safaris Oy on ehtinyt jo kuljettaa moottorikelkkakalustonsa Kemiin reilusti etuajassa.

– Voisi sanoa, että ollaan positiivisen ongelman äärellä, kun lunta tuli ja talvi tulee. Reagoitiin siihen nopeasti ja tuodaan kelkat tänne ja varmistetaan reitit ja paikalla oleville asiakkaille voidaan tarjota safareita uskoisin jo ihan lähipäivien aikana, ihastelee kohdepäällikkö Veli-Pekka Okkonen.

Yle keräsi viime perjantaina yleisön lumikuvia, kun lumi oli maassa jo lähestulkoon koko Suomessa. Postikorttimaisen kauniit kuvat todistavat nekin, että alkutalvet eivät ole veljiä keskenään:

Ylen viime perjantain kuvajoukkoistukseen kertyi monta upeaa lumikuvaa paitsi Lapista, myös muualta Suomesta. Kimmo Kuortti ikuisti aurinkoisen aamun hohtavat hanget Muoniossa. Kuva: Kimmo Kuortti

Lappi elää vieläkin talvesta

Musta ja märkä marraskuu on pohjoisessa Suomessa poikkeuksellista ja lumettomuus jäi Lapissakin lyhytaikaiseksi.

Tarssasen mukaan Lapin matkailussa on silti kirkkaasti ymmärretty, että varsinkin alkutalvesta on tullut ilmastonmuutoksen myötä yhä vaikeammin ennakoitava.

Lapissa onkin pyritty herättelemään matkailijoiden kiinnostusta myös lumetonta aikaa kohtaan. Kesämatkailu on kasvussa, mutta toistaiseksi tie on vasta alussa, myöntää Tarssanen.

– Vielä ollaan kyllä kaukana talviajan menestyksestä.

Tänä syksynä Brittien iltapäivälehdistön matkailujutuissa on niissäkin hehkutettu Lappia muusta kuin luminäkökulmasta. Crapland-nimityksen lanseerannut The Sun esimerkiksi nostaa esiin (siirryt toiseen palveluun) revontulten tarkkailun marraskuun alussa ilmestyneessä jutussaan.

Revontulten esiintyminen on tosin sekin luonnonilmiönä melko ennustamatonta, joten kansainväliset Lapin-matkailijat ovat ehtineet pahastua niidenkin puutteesta (siirryt toiseen palveluun) (Lapin Kansa).

Voit keskustella aiheesta klo 22 asti.

Lue myös: