1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopion kaupungin yt-neuvottelujen tulos: irtisanoo enintään 91, myös muita vähennyksiä suunnitteilla

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle myös tuloveroprosentin korottamista.

Kuopio
Kuopion Tammimarkkinat vuonna 2019. Näkymä Kuopion torille.
Kuopion kaupungin yt-neuvottelut päättyivät viime perjantaina. Kaupunginhallitus vahvisti neuvottelujen tuloksen maanantaina. Arkistokuva.Yle

Kuopion kaupungin yt-neuvottelujen tulos on vahvistettu kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kaupunki irtisanoo enintään 91 työntekijää, mikä vastaa 82 henkilötyövuotta.

Irtisanomiset toteutetaan vuosina 2020 ja 2021, mutta ensisijaisesti vuoden 2020 aikana. Irtisanomisista syntyvän säästön arvioidaan olevan neljä miljoonaa euroa.

Irtisanomisuhka ei koske perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueen vanhusten hoivapalvelujen asiakastyötä tekevää hoitohenkilökuntaa. Muuten vähennykset koskevat kaikkia kaupungin palvelualueita, taseyksiköitä ja kuntatekniikkaliikelaitosta.

Syyskuussa alkaneiden yt-neuvottelujen tavoitteeksi asetettiin leikata kuluja pysyvästi kymmenellä miljoonalla eurolla seuraavien kahden vuoden aikana.

Henkilöstömenojen osuus säästöistä on 8,8 miljoonaa euroa.

Kertaluonteisia säästöjä suunnitelmissa ensi vuodelle

Kaupunki aikoo säästää ensi vuoden henkilöstömenoista lisäksi kertaluonteisesti kaksi miljoonaa euroa.

Kertaluonteiset henkilöstösäästöt pyritään toteuttamaan lomarahojen vapaaksi vaihtamisella ja vapaaehtoisilla palkattomilla virka- ja työvapailla.

Mikäli kertaluonteiset säästöt eivät toteudu, kaupunki osa-aikaistaa henkilökuntaansa ensi vuoden aikana määräajaksi.

Pysyviä säästöjä tavoitellaan monin keinoin

Pysyviä säästöjä haetaan irtisanomisten lisäksi useilla keinoilla ensi vuoden ja vuoden 2021 aikana.

Avoimia tai avoimeksi tulevia tehtäviä ja virkoja aiotaan jättää täyttämättä 74 henkilötyövuoden eli 3,6 miljoonan euron edestä. Määräaikaisten käyttöä vähennetään 24 henkilötyövuoden eli 1,2 miljoonan euron edestä.

Mikäli pysyvät säästöt eivät toteudu, henkilökuntaa voidaan osa-aikaistaa toistaiseksi.

Kaupungin henkilöstöjärjestöt jättivät oman kannanottonsa neuvottelutulokseen. Heidän näkymyksensä mukaan työntekijöiden vähentämisellä, osa-aikaistamisella tai mahdollisilla irtisanomisilla ei ole tuotannollisia ja taloudellisia perusteita.

Kuopion kaupungin palveluksessa on yli 7 300 työntekijää. Työntekijöiden vähennystarpeeksi arvioitiin yt-neuvottelujen alussa enintään 200 työpaikkaa, mikä tarkoittaisi 180 henkilötyövuotta.

Kaupunginhallitus esittää myös kunnallisveroprosentin korotusta

Kaupunginhallitus päätti myös esittää kaupunginvaltuustolle kunnallisveroprosentin korottamista nykyisestä 20,5:stä 20,75:een. Lisäksi muun kuin vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosenttia esitetään nostettavaksi 1,1:stä 1,35:een.

Kuopion kaupungin talous jää tänä vuonna reippaasti arvioitua enemmän miinukselle: alijäämää on tulossa viimeisimmän arvion mukaan lähes 39 miljoonaa euroa.

Tämän hetkisen valmistelutilanteen mukaan ensi vuoden talousarvioehdotus on miinuksella reilut 26 miljoonaa euroa. Kuopion kaupunginjohtajan ensi vuoden talousarvioesitys julkistetaan viikon kuluttua.

Lue seuraavaksi