1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkki sanoo aloittaneensa Isis-taistelijoiden palautukset

Toistaiseksi on epäselvää, mihin Turkki aikoo lähettää karkotettavat.

Turkki
Süleyman Soylu
– Teidän on turha yrittää paeta tätä asiaa. me lähetämme heidät takaisin. Tehkää heille, mitä haluatte, sanoi Turkin sisäministeri Süleyman Soylu perjantaina Isis-taistelijoista.Ahmet Bolat / EPA

Turkki sanoo karkoittaneensa ensimmäiset ulkomaalaiset Isis-terroristiryhmään kuuluneet taistelijat.

Valtiollisen uutistoimisto Anadolun mukaan kyse on yhdysvaltalaisesta ja tanskalaisesta jihadistista ja että yksi saksalainen on tarkoitus karkottaa myöhemmin.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mihin kaikki karkotetut on toimitettu. Yhdysvallat ei ole kommentoinut tilannetta.

Uutistoimisto AP:n nimettömän viranomaislähteen mukaan yhdysvaltalainen jihadisti on jäänyt jumiin Kreikan ja Turkin väliselle militarisoidulle vyöhykkeelle, ei-kenenkään-maalle. Vielä on epäselvää, miksi Turkki karkotti jihadistin Kreikkaan, joka torjui hänet.

Tanskassa oikeusministeri Nick Hakkerup sanoi televisiokanava TV2:lle toivovansa ”ankarinta mahdollista rangaistusta”. Saksa ilmoitti, että se ei estä oman kansalaisensa pääsyä kotimaahansa. Saksalaisviranomaisten mukaan nyt karkotettu henkilö ei ole osallistunut Isisin toimintaan.

Turkin viranomaisten mukaan maasta aiotaan lähiaikoina karkottaa useita Isis-taistelijoita.

Torstaina on määrä karkottaa seitsemän saksalaista alkuperää olevaa henkilöä. Samoin 11 ranskalaista on valmiina karkotettaviksi. Lisäksi karkotettavien joukossa on hollantilaisia, tanskalaisia ja irlantilaisia, kertoo maan sisäministeriö.

Turkki ei ole kertonut, millä tavoin karkotukset toteutetaan.

Hollannissa oikeus linjasi Isis-lapsien kotiuttamisesta

Hollannin tulee aktiivisesti avustaa Isis-lapsien saamista takaisin kotimaahansa, päätti hollantilainen oikeusistuin maanantaina. Sen sijaan lasten äitejä ei tarvitse ottaa takaisin.

– Nämä naiset tiesivät, että organisaatio, johon he olivat liittymässä, oli syyllistynyt raakuuksiin ja vakaviin rikoksiin, oikeuden päätöksessä sanottiin.

Oikeuden mukaan lapset sen sijaan olivat vanhempiensa tekojen uhreja, minkä vuoksi valtion on yritettävä saada heidät kotimaahan.

"Teidän on turha yrittää paeta tätä asiaa"

Turkki ilmoitti viime viikolla, että se aikoo lähettää hallussaan olevat ulkomaalaiset Isis-taistelijat kotimaihinsa. Presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi perjantaina, että Turkin vankiloissa on 1 201 Isis-vankia. Lisäksi Turkin Syyrian alueelle tekemässä sotilasoperaatiossa on otettu kiinni 287 vierastaistelijaa.

Turkki on arvostellut länsimaita siitä, etteivät ne ole olleet valmiita ottamaan vastaan kiinni otettuja kansalaisiaan.

– Teidän on turha yrittää paeta tätä asiaa. me lähetämme heidät takaisin. Tehkää heille, mitä haluatte, sanoi Turkin sisäministeri Süleyman Soylu perjantaina.

Karkotukset aiotaan toteuttaa huolimatta siitä, että taistelijoiden kotimaat ovat riistäneet heiltä kansalaisuuden vastatoimena terroristijärjestöön liittymiselle.

Karkotettavien joukossa ei tiettävästi ole suomalaista alkuperää olevia henkilöitä.

Lue lisää:

Turkin sisäministeriön edustaja Ylelle: Palautettavien joukossa ei ole suomalaisia Isis-vankeja

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi