Suunnitelma: Kuopiossa huristelee yhdeksän sähköbussia kahden vuoden päästä

Kuopion kaupungin tavoitteena on, että joukkoliikenteessä olisi käytössä 10 sähköbussia vuonna 2025.

Osa Kuopion kaupunkiseudun linja-autoista voi jo lähitulevaisuudessa kulkea sähköllä. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kuopion kaduilla saattaa kulkea vuonna 2021 yhdeksän sähköbussia. Määrää on hieman kasvatettu aiemmista suunnitelmista.

Kuopion kaupungin joukkoliikenneinsinööri Antti Tirkkosen mukaan vielä ei selvyyttä siitä, millä reiteillä sähköbussit kulkisivat. Viime vuoden lokakuussa valmistuneen selvityksen mukaan ne soveltuisivat parhaiten kaupungin keskustan ja sen tuntumassa liikennöiville tiheävuoroisille linjoille.

Tarkoituksena on, että bussien lataus perustuu pitkäkestoiseen hidaslataukseen. Suunnitelmien mukaan Kuopion Energia rakentaisi neljä latauspistettä Maljalahdenkadulle ja kaksi Kuopion Porttiin.

Tirkkosen mukaan pikalatauspisteitä ei tulisi lainkaan, sillä niiden toiminnassa on ollut muissa kaupungeissa ongelmia. Suunnitelmien mukaan Kuopion Energia rakentaisi neljä latauspistettä Maljalahdenkadulle ja kaksi Kuopion Porttiin.

– Akut kehittyvät jatkuvasti. Oletuksena on, että muutaman vuoden kuluttua sähköbusseja tarvitsee ladata vain öisin varikolla, ja ne kulkevat sillä latauksella koko päivän.

Suunnitelmien mukaan myös uusiutuvan biodieselin käytöstä saisi kilpailutuksessa lisäpisteitä. Lisäksi biokaasua voidaan hyödyntää bussiliikenteessä vuonna 2026, jos sitä aletaan jalostaa Kuopion seudulla.

Kuopio on asettanut tavoitteekseen, että kaupunkiseudun joukkoliikenteessä on käytössä kymmenen sähköbussia vuonna 2025. Tarkoituksena on hillitä ilmastonmuutosta ja vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä.