Hyppää sisältöön

Ensin luultiin, että Orpo ja Kulmuni käsittivät joulujuhlalinjauksen väärin, mutta he tarkoittivatkin mitä twiittasivat – myös yo-lakit pitää voida jakaa kirkossa

Orpo ja Kulmuni haastavat apulaisoikeusasiamiehen linjauksen, jonka mukaan kirkko ei tilana sovellu koulun yhteisiin juhliin.

Keskustan ja kokomuksen puheenjohtajat haluavat, että koulujen yhteiset päättäjäisjuhlat voidaan järjestää ja ylioppilastodistukset jakaa kirkossa. Kuva: Antro Valo / Yle

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies linjasi 5. marraskuuta antamassaan ratkaisussa, että koulun yhteisiä juhlia, kuten joulujuhlia, itsenäisyyspäiväjuhlia tai kevätjuhlia ei pidä järjestää kirkoissa.

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen perusteli ratkaisua sillä, että juhlat ovat osa koulujen pakollista opetusta, jonka tulee olla ei-tunnustuksellista. Kirkkorakennus taas välittää jo itsessään uskonnollisia merkityksiä.

Yle avasi ratkaisun perusteluja enemmän perjantaina. Asiasta oli uutisoinut ensin Maaseudun Tulevaisuus.

Ratkaisusta nousi perjantaina riita sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä ja Facebookissa.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon viestit joulukirkon säilyttämiseksi vaikuttivat monen mielestä tahalliselta väärinymmärtämiseltä ja harhaanjohtamiselta, sillä Pölösen ratkaisussa ei puututtu koulujen perinteisen joulukirkon järjestämiseen millään tavalla.

Orpo: Mitään tilaa tai tahoa ei pidä kategorisesti sulkea pois

Maanantaina kävi ilmi, että väärinkäsityksestä ei ollut kyse.

Puheenjohtajat antavat tukensa nimenomaan koulujen joulujuhlien järjestämiselle kirkossa, eivät pelkästään joulukirkolle. Sekä Kulmunin että Orpon mielestä koulujen joulujuhlat, mutta myös muut juhlat, kuten lakkiaiset, pitäisi voida järjestää kirkossa.

Kulmuni kyseenalaistaa apulaisoikeusasiamiehen näkemyksen siitä, että kirkko itsessään sisältää uskonnollisia merkityksiä.

– Se, että kirkkorakennus nähtäisiin jotenkin ongelmallisena ja tunnustuksellisena itsessään, seinien kautta, niin se ei ole hyvä tie, Kulmuni sanoo.

– Koululaisten joulukirkko tai joulujuhla kirkossa – ajattelen, että on tärkeintä, että kirkossa voi olla myös ei-tunnustuksellisia tilaisuuksia, hän jatkaa.

Myös Petteri Orpon mukaan koulun juhlia pitää voida järjestää myös kirkoissa.

– Täytyy käyttää arkijärkeä. Jos vaikka koulun omat tilat eivät riitä ja lähellä on kirkko, niin kyllä siellä pitää voida tilaisuus järjestää.

Orpo ja Kulmuni vakuuttavat, ettei linjaus koske ainoastaan evankelisluterilaisen valtavirran kirkkoja.

Entäpä tilaisuus rauhanyhdistyksen tiloissa? Tai ortodoksikirkossa?

– Kannustan ihmisiä tutustumaan maailman uskontoihin ja Suomessa oleviin uskontoihin, Kulmuni sanoo.

– Minusta mitään tilaa tai tahoa ei pitäisi kategorisesti sulkea pois, Orpo sanoo.

.
.