Hyppää sisältöön

Metsämuseo Luston historiallisesta metsäkoneesta tehty kaupat – siirtyy Laukaan Tupaswillan Perinnekylään

Suomen Metsämuseo Lusto on myynyt PIKA 50 -monitoimikoneen.

Kuva: Timo Kilpeläinen / Suomen Metsämuseo Lusto

Lokakuun lopussa päättynyt tarjouskilpailu on johtanut kauppoihin. Toinen Metsämuseo Luston harvinaisista PIKA 50 -monitoimikoneista on myyty Laukaan Tupaswilla Oy:lle. Kauppahintaa ei kerrota julkisuuteen.

Tupaswillan Perinnekylän kokoelma keskittyy vanhoihin maa- ja metsätalouskoneisiin.

– Haaveissa olisi, että pääsisimme tekemään koneella työnäytöstä ensi kesän Perinnepäivillä, suunnittelee Tupaswilla Oy:n isäntä ja toimitusjohtaja Juhani Kauppinen.

Perinnepäivillä elokuun lopussa tehdään tunnetuksi entisajan maatalouskulttuuria ja metsänhoitoa. Sakari Pinomäen suunnittelemalla monitoimikoneella oli aikoinaan merkittävä rooli Suomen metsätalouden koneellistumisessa, sillä se oli Pohjoismaiden ensimmäisiä prosessorikoneita.

Lustossa Punkaharjulla ollaan tyytyväisiä, että kauppojen myötä pala suomalaista metsähistoriaa säilyy.

– Tarjouskaupan yhteydessä pyysimme tarjoajilta kuvausta mahdollisesta tulevasta käytöstä. Ollaan tyytyväisiä, että tässä tämä täyttyy nyt erinomaisesti, konetta suunnitellaan käytettäväksi, toteaa Metsämuseo Luston toimitusjohtaja Pekka Äänismaa.

Myynti vapauttaa tilaa museokokoelmalle

Nyt myytyä PIKA 50 -monitoimikonetta on käytetty aiemmin työnäytöksissä. Äänismaa arvioi, että monitoimikone on ollut käynnissä edellisen kerran noin kymmenen vuotta sitten.

– Se on silloin ajettu oman moottorinsa voimalla sisään museoon, jossa sitä on säilytetty hyvissä olosuhteissa. Uskomme, että kohtalaisen pienellä kunnostuksella se saadaan kuntoon, onhan se tosi käyttöön suunniteltu, sanoo Äänismaa.

Lusto luopui monitoimikoneesta perusteellisen harkinnan jälkeen. Koneen myynti vapauttaa tilaa museon varsinaiselle kokoelmalle. Myynnistä saatu tuotto aiotaan käyttää suomalaisen metsäkulttuurin ja -historian säilyttämiseen.

Lustolla on kokoelmissaan toinen vastaava PIKA 50 -monitoimikone, joka konservoitiin viime talvena. Se siirretään ensi vuonna yleisön nähtäville Luston Koneaika-näyttelyyn.