Vanhusten avuksi yritettiin haalia työttömiä, opiskelijoita ja vartijoita – Pihlajalinna lupasi korjata puutteet mutta kävikin päinvastoin

Vanhus löydettiin kaatuneena kolmesti yhden päivän aikana, aluehallintoviraston raportissa kerrotaan. Pihlajalinna kertoo nyt korjanneensa puutteet lääkehuollossa ja henkilöstömitoituksessa.

Sastamala
ikipihlaja
Ikipihlajan toiminta keskeytettiin osittain viime perjantaina. Marjut Suomi / Yle

Terveysjätti Pihlajalinna lupasi vain pari viikkoa sitten korjata vanhustenhoidon puutteet Sastamalassa. Kävikin toisin, tilanne muuttui pahemmaksi.

Tästä syystä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto avi päätti viime perjantaina keskeyttää Pihlajalinna Oyj:n hoivakoti Ikipihlaja Annen toiminnan osittain.

Ikipihlaja Anneen jää 15 asukaspaikkaa, 5 asukkaalle etsitään uusi paikka.

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Saija Kujansuu sanoo, että asiaa selvitettiin pitkään Pihlajalinnan, Sastamalan ja Valviran kanssa. Pari viikkoa sitten näytti vielä siltä, että ongelmat korjataan.

– Alkuvaiheessa tilanne näytti siltä, että palveluntarjoaja ryhtyy välittömiin korjaaviin toimenpiteisiin. Sitten tuli käännös toiseen suuntaan ja merkkejä siitä, että asiakasturvallisuus vaarantuu vakavasti, Kujansuu sanoo.

Saija Kujansuu
Ylitarkastaja Saija Kujansuun mukaan osittainen keskeyttäminen on vakava toimenpide.Marjut Suomi / Yle

Torstaina virasto teki jo toisen yllätystarkastuksen, joka vahvisti toiminnan keskeyttämisen. Mitä enemmän tarkastajat viettivät hoivakodissa aikaa, sitä enemmän ongelmia nousi esille.

Pihlajalinnan mukaan omavalvonta petti

Vielä siinä vaiheessa kun hoivayksikkö oli tarkkailussa, toiminnassa oli avin raportin mukaan useita puutteita. Apua yritettiin haalia raportin mukaan opiskelijoista, vartijoista ja jopa pitkäaikaistyöttömistä.

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen kommentoi tilannetta maanantaina. Hänen mukaansa omavalvonta ei toiminut.

– Kaikkia niitä toimenpiteitä, mitä on luvattu tehdä, ei ollut jalkautettu loppuun saakka.

Nyt puutteet on korjattu ja henkilöstömitoitus on laitettu kuntoon. Esimerkiksi tietyt lääkkeet ovat jatkossa hoivakodissa kahden lukon takana.

Aaltonen on itse vieraillut viikonloppuna yksikössä ja käynyt läpi henkilöstön kanssa, mitkä asiat olivat puutteellisia. Pihlajalinnan mukaan myös muut hoivayksiköt on ohjeistettu.

Asukkaita kaatuili

Aluehallintovirasto pyysi, että lääkäri tarkastaa kaikki yksikön asukkaat. Selvisi, että yksi asukas oli kaatunut kolme kertaa yhden päivän aikana. Hänet oli löydetty huoneen wc:n lattialta, toisen kerran makaamasta sängyn päältä poikittain ja kolmannen kerran sängyn vierestä lattialta.

Toinen asukas oli löytynyt makaamasta oman huoneen oven vierestä lattialta ja kolmas asukas oli löytynyt wc:n lattialta.

Aluehallintoviraston päätöksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ensimmäinen yhteydenotto Ikipihlaja Annen epäkohdista tuli helmikuussa. Lokakuussa virasto sai toisen epäkohtailmoituksen, jossa ilmoitettiin vakavista puutteista. Ilmoituksen mukaan yksi asukas oli myös kaatunut, jäänyt lattialle ja kuollut.

Opiskelijaa ahdisti vastuu

Määrällisesti töissä oli Kujansuun mukaan tarpeeksi hoitajia yksittäisiä työvuoroja lukuun ottamatta.

Huomattavan moni työntekijöistä oli kuitenkin töissä ensimmäistä tai toista päivää yksikössä. Perehdyttäminen ei ollut onnistunut.

– Toiminta pyöri uusien ja yksittäisiä työvuoroja tekevien varassa, Kujansuu kertoo.

Avi totesi yllätyskäynnillä, että opiskelija oli alakerran työntekijöistä ainoa, joka tunsi jonkin verran asiakkaita. Opiskelijalla ei ollut vielä kello 16 ajatusta siitä, miten asiakkaat saavat illalla tarvitsemansa hoidon.

– Opiskelija alkoi suunnitella tätä ja kertoi tuntuvan pahalta, kun vastuu on hänellä opiskelijana, raportissa sanotaan.

Vartijoita hälytettiin apuun

Avi alkoi ihmetellä myös, miksi Securitaksen työntekijöitä hälytetään paikalle. Henkilökunta kertoi, että vartijoita käytetään nosto- ja kääntöapuna ja ohjeistus sen käytöstä on annettu hiljattain.

Yöhoitaja oli yhtenä yönä pyytänyt vartijaa avukseen kääntämään asiakasta.

ikipihlaja
Hoivayksikkö selvittää, ketkä asukkaista voidaan siirtää muualle saamaan hoivaa.Marjut Suomi / Yle

Koska työntekijöistä oli jatkuva pula, hoivakodin vastuuhenkilö oli raportin mukaan kertonut aville rekrytoivansa Työteekistä henkilökuntaa. Työteekkinä tunnettu palvelu järjestää muun muassa kuntouttavaa työtoimintaa pitkäaikaistyöttömille. Aluehallintovirasto kertoi, etteivät kuntouttavassa työtoiminnassa olevat voi työskennellä yksikössä. He ovat itsekin sosiaalipalvelun asiakkaita ja tarvitsevat itsekin paljon apua.

– Henkilöstä, joka on ollut vuosia työttömänä ja on ilman sosiaali- ja terveysalan koulutusta, ei ole käytännössä mitään apua, vaan hän vain kuormittaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia yksikössä, avi vastasi.

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Aaltonen sanoo, jos yöaikaan pitää siirtää asukkaita, henkilöstö voi pyytää jatkossakin apua vartiointiliikkeestä. Hän ei tiedä, miksi raportissa kerrotaan, että apua oli yritetty saada myös pitkäaikaistyöttömistä.

Pihlajalinna pitää avin päätöstä keskeyttää toiminta osittain jyrkkänä toimenpiteenä.

– Tilanteen ympärillä syntynyt julkisuus on osin värittynyttä, mutta emme lähde selittelemään tilannetta enempää. Meidän tehtävä on laittaa asiat kuntoon, Aaltonen sanoo.

Lääkehuoneen ovi usein auki

Myös hoivayksikön lääkehuolto oli paikoin retuperällä. Kun aluehallintovirasto tuli tarkastuskäynnille, lääkehuoneen ovi oli täysin auki. Tarkastuskäynnin aikana ovi suljettiin, mutta se oli uudelleen illalla avoinna. Samaan aikaan omaisia oli paikalla käytävällä.

Tarkastuskäynnin aikana apteekista tuotiin lääkkeet kestokassilla yläkerran lääkehuoneeseen, jonka ovi oli uudelleen auki. Lääkkeet olivat edelleen kestokassissa muutaman tunnin jälkeen.

Lääkehoito oli muutenkin sekavaa. Dosetteja oli väärässä paikassa, asiakkailta oli unohdettu vaihtaa kipulaastarit ja potilas joutui kärsimään todennäköisesti useita päiviä kovista kivuista. Tieto insuliinihoidoista oli puutteellista ja asukas oli saanut toisen asukkaan lääkkeet.

Kaupunki yllättyi ja lisää valvontaa

Aluehallintovirasto päätti perjantaina keskeyttää osittain hoivakodin toiminnan. Kujansuun mukaan aluehallintovirasto pohti koko yksikön keskeyttämistä, mutta ei voitu varmistaa, että kaikille asiakkaille löytyy uudet hoitopaikat.

Nyt ainakin viisi vanhusta siirretään pois hoivakodista. Lääkärien pitää pohtia keskiviikkoon mennessä, kuka asiakkaista kestää siirron.

Sastamalan sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki sanoo, että tilanne tuli yllätyksenä kaupungille. Sastamalan kaupunki aikoo lisätä valvontakäyntejä. Kaupunki kaipaa valtakunnallista ohjeistusta yksityisten hoivakotien valvonnan määrästä ja laadusta.

– Missään vaiheessa ei ole tullut sellaisia asioita ilmi, että se lokakuun lopussa todettu tilanne olisi ollut ilmeinen.

Kaupunki kertoo valvoneensa hoivakotia samalla lailla kuin muutakin yksityistä palvelutuotantoa. Toukokuun yllätystarkastuksen perusteella asiat olivat vielä kunnossa.

Lue lisää:

Pihlajalinnan hoivakodin toiminta keskeytetään osittain Sastamalassa – Aluehallintovirasto: Potilasturvallisuus vaarantunut merkittävästi

Puutteet vanhusten hoivakodeissa eivät ole kadonneet ja omaiset tekevät ilmoituksia – suuri määrä valvontaiskuja Hämeessä