1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vakuutusyhtiöt

Valittu vakuutusyhtiöpomo aloittamassa vain osaa tehtävistään – LähiTapiola pitää ratkaisua kokemuksen puutteesta tilapäisenä

LähiTapiola joutuu tekemään 'koulunpenkille' laitetun johtajan tilalle uuden väliaikaisen valinnan.

vakuutusyhtiöt
Juha Koponen
LähiTapiolan pääjohtajaksi valittu Juha Koponen joutuu odottamaan tehtävien aloittamista, kun alan valvontaviranomainen vaatii häneltä näyttöjä vakuutusalan osaamisesta.Lehtikuva

Vakuutusalan tiukentunut valvonta on johtamassa siihen, että maan isoimpiin kuuluva vakuutus- ja pankkiyhtiö LähiTapiola jatkaa toimintaansa väliaikaisella pääjohtajalla.

LähiTapiolan hallintoneuvostot päättävät tiistain kokouksissaan väliaikaisesta nimityksestä. Esityksen mukaan yhtiö joutuu muuttamaan viime keväällä (siirryt toiseen palveluun) tehtyä päätöstä uudesta pääjohtajasta ja hallituksen puheenjohtajasta niin, että tehtävään valittu Juha Koponen aloittaa vuoden vaihteessa vain hallituksen puheenjohtajana.

Koponen on valittu hoitamaan eläkkeelle jäävän, nykyisen pääjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Erkki Moisanderin tehtäviä. LähiTapiola joutuu nyt nimittämään Moisanderille myös toisen seuraajan.

LähiTapiolan mukaan alan viranomaisen Finassivalvonnan kanssa käydään vielä tarkempia neuvotteluja siitä, kuinka kauan ryhmää johdetaan esitetyllä ratkaisulla.

Finanssivalvonta on arvioinut, että Koposella ei ole edellytyksiä aloittaa puutteellisen vakuutusyhtiökokemuksen takia ryhmän johdossa vuoden vaihteessa. Finassivalvonnassa on arvioitu erikseen sekä hallituksen puheenjohtajan että pääjohtajan vaatimukset, ja Koposen kokemus ei riitä tässä vaiheessa ainakaan pääjohtajaksi.

Keväällä valittu Koponen on osaltaan jo aloittanut syyskuun alusta työnsä ilman nimityksiä perehtymällä sisältä päin talon toimintaan ja vakuutusalaan. Lisäksi hän on käynyt hänelle räätälöityjä alan yliopisto-opintoja.

– Hän oppii päivä päivältä enemmän ja tavoittelemme sitä, että hän voisi aloittaa varhaiskeväällä, hallituksen ja hallintoneuvoston puheenjohtaja Timo U. Korhonen LähiTapiolan vahinkovakuutusyhtiöstä ennakoi tilannetta.

LähiTapiolan näkemyksen mukaan Finassivalvonta ei tule lopulta estämään ryhmän keväällä tehtyä päätöstä nimityksistä.

Finanssivalvonnalla on kuitenkin mahdollisuus estää tehtävien aloittaminen niin kauan kun nimitetty ei ole pätevä tehtävään. Tiukentunut valvonta on näkynyt muun muassa siinä, että työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtajan töiden aloittaminen viivästyi, kun Finassivalvonta vaati tehtävään valitulta ensin perehdytystä työeläkealaan.

Lue myös:

Pääjohtajaksi valittu Juha Koponen ei aloitakaan LähiTapiolan johdossa vuodenvaihteessa – Fiva: Vakuutusalan kokemus ei vieläkään riitä

Lue seuraavaksi