Suojeltu Valtiontalo Kirkkopuiston laidalla Jyväskylässä herää eloon joulukuussa – uudisrakennus Reimari valmistuu viereen elokuussa

Alvar Aallon suunnittelema 90-vuotias Valtiontalo on nyt vuokrattu täyteen Kirkkopuiston laidalla.

Alvar Aalto
Valtiontalo ulkoa.
Valtiontalo on ulkoa pelkistetyn siniharmaa. Sisätiloihin tulee Alvar Aallon suunnittelemaa väriloistoa.Petri Aaltonen / Yle

Parikymmentä vuotta ränsistynyt Valtiontalo heräilee uudelleen eloon, kun ensimmäiset vuokralaiset muuttavat vahvasti suojeltuun rakennukseen kolmen viikon kuluttua. Talo tuli täyteen, kun Jyväskylän seurakunta ja pörssiyhtiö Etteplan varasivat viimeiset tilat.

Alkuperäistä ehompaan Valtiontaloon ehättää ensiksi Pohjoismaissa toimiva yritysmajoittaja Forenom. Se avaa kaksikerroksisen ja 25 kalustettua huoneistoa käsittävän huoneistohotellin joulukuun alussa. Huoneistot soveltuvat pitkäaikaiseen majoitukseen

– Valtiontalon kohteen avautumisen jälkeen meillä on Jyväskylän keskustassa 120 majoitusyksikköä, kertoo Forenomin Jyväskylän aluejohtaja Henri Hämäläinen.

Yle Jyväskylä muuttaa Tawastinkulmasta Valtiontalon katutasoon entiseen elokuvateatteri Kinoon tammikuussa. Uuden toimituksen tekninen varustaminen alkaa jo joulukuussa.

Yle teki päätöksen muutosta vuosi sitten lokakuussa, jolloin Valtiontalon remontointi alkuperäiseen kuntoon varmistui.

Ylen rakenteilla oleva toimitus Valtiontalossa.
Yle Jyväskylä muuttaa entiseen elokuvateatteri Kinoon tammikuusa 2020.Petri Aaltonen / Yle

Juhlasaliin Etteplanin toimisto

Valtiontalo tuli täyteen varatuksi, kun kansainvälinen suomalainen pörssiyhtiö Etteplan päätti vuokrata talon juhlasalin Jyväskylän 50 hengen yksikölle. Etteplan MORE muuttaa maaliskuussa Lutakosta Kirkkopuiston laitaan.

– Halusimme uudet, viihtyisät ja nykyaikaiset tilat hyvien kulkuyhteyksien varrelta keskeltä kaupunkia. Kun kävimme porukalla tutustumassa juhlasaliin, niin muut tilat eivät tuntuneet sen jälkeen oikein miltään, kertoo rekrytointipäällikkö Helena Marjokorpi Etteplan MORE Jyväskylästä.

– Hieno talo on ollut pitkään tyhjillään ja jopa romahdusvaaran alla ja nyt se saadaan kuntoon ja käyttöön. Hienoa päästä osaksi talon uutta elämää ja tarinaa.

Etteplan työllistää eri puolilla maailmaa 3 500 työntekijää ja se tuottaa teknisiä ja ohjelmistollisia ratkaisuja teollisuuden tarpeisiin. Asiakkaina ovat muun muassa Valmet, Kone, ABB, Neste ja Posti.

Jyväskylässä Etteplanilla on yli 200 työntekijää kolmessa yksikössä Vaajakoskella, Mattilanniemessä ja Lutakossa. Valtiontalossa on varattu tilaa myös kasvulle.

MORE on Etteplanin softantekemisen yksikkö, joka tekee ohjelmistoprojekteja.

– Esimerkiksi Nesteelle teimme mobiilimaksamisen sovelluksen ja Postille vastaamme pakettiautomaation ohjelmistosta.

Valtiontalo sisältä.
Etteplanin tulevan juhlasali-toimiston katto on korkeallla.Petri Aaltonen / Yle

Pitkään evakossa toiminut Jyväskylän Seurakunta on myös tulossa Valtiontaloon ja sen naapuriin uuteen Reimariin (siirryt toiseen palveluun). Seurakunta päätti lokakuun alussa vuokrata Valtiontalosta toisen kerroksen ruokalan ja ensimmäisen kerroksen kauppahallin, johon etsittiin ravintolayrittäjää.

– Tässä vaiheessa taloon ei tule ravintolaa, mutta kauppahallissa on täydellinen ravintolavalmius, joten se voidaan tehdä sinne myöhemminkin, kertoo talon omistajiin kuuluva Tomi Nieminen Järvi-Suomen Asunnot Oy:stä.

17 vuotta tyhjänä ollut tontti täyttyi

Valtiontalon julkisivuremonttia huomattavasi näkyvämpi kaupunkikuvan muutos löytyy Valtiontalon kyljestä. Viereinen Vapaudenkadun kulmatontti ehti olla tyhjänä 17 vuotta, kun siitä purettiin funkkishuoltoasema Reimari vuonna 2002.

Nyt tontille on noussut harjakorkeuteen kahdeksankerroksinen asuin- ja liikekiinteistö Reimari. Rakennusalaa uudiskohteessa on yhteensä 12 500 kerrosnelilömetriä.

– Reimari valmistuu elokuussa ja taloon rakentuu 83 asuntoa, joista yli 70 prosenttia on myyty. Myös kaikki liiketilat tulevat käyttöön. Keskolle tulee 2 000 neliöä marketille, toiseen kerrokseen seurakunnan tiloja, työterveys Apila ja yksi uusi tulija sekä kolmanteen kerrokseen Lähi-Tapiola Keski-Suomi, luettelee Nieminen.

Myös Jyväskylän kaupungin edustajat ovat tyytyväisiä kuolleen korttelikulman heräämiseen, vaikka parkkihallin rakentaminen viereisen Paraatiaukion alle on valituskierteen takia viivästynyt.

Projektipäällikkö Ora Nuutinen korostaa, että kaupungilla ei ole mahdollisuuksia tehdä kovin suuria investointeja.

– On hieno juttu, että yksityiset tahot ovat toteuttamassa hankkeita ydinkeskustassa. Ja meillä on vahva usko, että P-Paraati tulee. Poikkeamispäätöksestä tehdyt valitukset on hylätty, suunnittelua jatketaan ja toivottavasti päästään jo keväällä rakentamaan hallia.

Asuin- ja liikekiinteistö Reimari valnmistuu elokuussa 2020.
Asuin- ja liikekiinteistö Reimari valmistuu elokuussa 2020.Petri Aaltonen / Yle

Keskustan sydänkortteli kehityskohteena

Valtiontalo sijaitsee korttelissa numero 9 ja kulmittain se ulottuu Kävelykadun Kompassiaukiolta Teatteritalon kulmalle. Jyväskylän kaupunki on parhaillaan kehittämässä koko korttelin kaavaa. Tavoite on edistää korttelin toimivuutta sekä ihmisten ja tavaroiden liikkumista rakennuksesta toiseen sisäisiä reittejä pitkin.

Uutta elämää Kirkkopuistoon tuo Valtiontalon, Reimarin ja P-Paraatin lisäksi jatkossa Kirkkopuistossa uudistettava kahvilaravintola ja ehkä myös Jyväskylän Sydän -projekti. Keskisuomalainen kertoi syyskuussa, että Kirkkopuiston kioskin laajennus alkaa loppusyksyllä. (siirryt toiseen palveluun)

Jyväskylän Sydän -projektin tavoitteena on taiteen ja kulttuurin keskuksen muodostaminen kaupungin ydinkeskustaan (siirryt toiseen palveluun). Pitkään valmisteltu ehdotus valmistuu vuodenvaihteessa, ja kaupunginvaltuusto käsittelee sitä vuoden 2020 ensimmäisessä kokouksessaan helmikuussa.

Tavoitteena on, että esimerkiksi kaupunginorkesteri, pääkirjasto, taidemuseo ja käsityön museo voisivat toimia saman katon alla, lähellä toisiaan vilkkaimmassa ydinkeskustassa.

Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy ehdotuksen, aletaan välittömästi suunnitella Alvar Aallon suunnitteleman teatteritalon peruskorjausta ja muita tilainvestointeja.