Kainuun sote turvautuu sähköisiin palveluihin ja puhelimeen postialan lakon aikana – "Varmasti jotkut asiat kerääntyvät ja kasaantuvat"

Terveydenhuoltoon liittyvän postin pitäisi kulkea ajallaan, mutta se ei ole varmaa.

Postilakko
Ihmisellä puhelin kädessään, jossa auki Kanta.fi.
Kainuun sotella on käytössään muun muassa Omasote- ja Omakanta-verkkopalvelut sekä e-reseptit. Kuvituskuva.Laura Tolonen / Yle

Kainuun sote on varautunut maanantaina alkaneeseen postialan lakkoon. Lakko hidastaa kirjepostin kulkua ja voi vaikuttaa muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon lähettämien kutsukirjeiden, hoitopalautteiden ja laskujen saapumiseen perille.

– Postin puolelta on luvattu, että terveydenhuoltoon liittyvä posti kulkee ajallaan, mutta vielä emme tiedä, kuinka hyvin se toteutuu, sanoo hallintoylilääkäri Esa Ahonen.

Ahosen mukaan Kainuun sote pyrkii käyttämään lakon aikana sähköisiä järjestelmiä niin paljon kuin mahdollista. Sotella on käytössä muun muassa Omasote- ja Omakanta-verkkopalvelut sekä e-reseptit. Lisäksi kirjeposteja korvataan puhelinsoitoilla sellaisissa tapauksissa, jolloin epäillään, ettei kirje ennätä riittävän nopeasti perille.

– Otamme lakon huomioon myös laskuissa. Jos laskun eräpäivä ehtii mennä ohi postin viivästymisen vuoksi, emme rupea perimään korkoa tai karhuamaan sitä välittömästi, Ahonen kertoo.

Ahosen mukaan sotelle on olemassa moniin tarpeisiin omia kuljetuksia, joten lakon ei pitäisi vaikuttaa esimerkiksi lääkkeiden tai näytteiden jakeluun eikä ateriakuljetuksiin.

Postialan lakon on ennakoitu kestävän kaksi viikkoa tai jopa kuukauden.

– Varmasti jotkut asiat kerääntyvät ja kasaantuvat. Jos lakko pitkittyy, se vaikuttaa todennäköisesti aika pitkään sen jälkeenkin, Ahonen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!