Vanhemmat taivuttelivat teini-ikäiset pojat tappamaan perheen kissan – kiduttaminen kuvattiin ja videota jaettiin

Oulun käräjäoikeus on tuominnut pohjoispohjalaisen perheen vanhemmat yllytyksestä eläinsuojelurikokseen. Myös pojat saivat tuomion.

Eläinsuojelurikos
Oulun oikeustalo.
Oulun käräjäoikeus antoi asiasta tuomion tänään.Paulus Markkula / Yle

Oulun käräjäoikeus on tuominnut pohjoispohjalaisen perheen vanhemmat yllytyksestä eläinsuojelurikokseen. Oikeus tuomitsi myös kaksi poikaa eläinsuojelurikoksesta nuorena henkilönä ja yhden pojan eläinsuojelurikoksesta.

Kaikki tuomittiin sakkorangaistukseen.

Oikeus katsoo, että vanhemmat taivuttelivat poikansa hävittämään kissan. Kissan kiduttaminen ja tappaminen tapahtuivat tämän vuoden tammikuussa Pohjois-Pohjanmaalla. Kissa ei ollut sairas.

Teinipojat olivat tekohetkellä 16-, 17- ja 19-vuotiaita. He kiduttivat kissaa muun muassa heittämällä sen lumihankeen, nakkelemalla lunta eläimen päälle ja ampumalla pakenevaa kissaa kaksi kertaa puoliautomaattisella haulikolla pään alueelle. Perheen toinen poika videoi tapahtuman ja videota on jaettu muille henkilöille.

Tämän jälkeen kissa oli hävitetty Pyhäjokeen. Täyttä varmuutta siitä, oliko kissa jo kuollut tässä vaiheessa, ei ole. Oikeus kuitenkin katsoo, että kissan kärsimys jäi lyhytaikaiseksi.

Kissaa ei ole ennen ampumista pidetty tilanteessa kiinni eikä sen liikkumista ole rajoitettu. Oikeuden mukaan eläintä ei ole lopetettu eläinsuojelulain vaatimalla tavalla mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Kenelläkään pojista ei myöskään ollut riittäviä tietoja tai taitoja kissan lopetusmenetelmään tai -tekniikkaan.

Tuomio ei ole lainvoimainen.