1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvisruoat

Joensuulaiset koululaiset syövät perheenisän kehittämää "täydellistä seitania" – nyt hanke sai valtakunnallisen eläinoikeuspalkinnon

Eläinoikeusjärjestö Animalia palkitsi Joensuun kaupungin ateriapalvelut tuottavan yhtiön kasvisruokailun edistämisestä.

Joensuulaisen Kim Langerin kehittämä seitan voitti lähiruokakilpailun ja nyt sitä tarjoillaan joensuulaisissa päiväkodeissa ja kouluissa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Vuoden 2019 eläinoikeuspalkinto Pro Animalia on myönnetty kasvisproteiinituote seitanin tuomisesta koulujen, hoitolaitosten ja päiväkotien ruokalistoille. Palkinnon saa Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy, joka vastaa Joensuun kaupungin ateriapalveluista esimerkiksi monissa kouluissa. Joensuun kaupunki omistaa Polkasta 40 prosenttia.

Eläinoikeusjärjestö Animalia myöntää vuosittain Pro Animalia -eläinoikeuspalkinnon.

Polkka on tarjonnut joukkoruokailussa Osuuskunta Myötävoiman Kontiolahdella valmistamaa seitania lokakuun alusta alkaen. Sen valmistuksessa käytetään muun muassa kotimaista hernejauhoa. Polkan arvion mukaan seitania menee jo tänä syksynä noin tuhat kiloa.

– Innovatiivinen elintarvikehankinta on herättänyt valtakunnallistakin huomiota, mutta emme osanneet odottaa, että se huomioidaan myös näin, sanoo Polkan toimitusjohtaja Hannele Portman.

"Ruoka siinä, missä mikä tahansa muukin"

Yle kertoi heinäkuussa perheenisästä, joka kehitteli kotikeittiössään täydellistä seitan-reseptiä ja voitti sillä Polkka Oy:n lähiruokakilpailun. Nyt joensuulaisen Kim Langerin kehittämä ja Osuuskunta Myötävoiman valmistama seitan huomioitiin myös kansallisella palkinnolla.

Ylen haastattelussa kesällä Kim Langer toivoi, ettei seitanin kaltaisista tuotteista puhuttaisi lihan korvikkeina.

– Toivoisin, että sitä ei aina alleviivattaisi, että tässä on kasvisvaihtoehto. Seitan on ruoka siinä, missä mikä tahansa muukin ruoka, Kim Langer sanoi.

Animalia on myöntänyt eläinoikeuspalkinnon vuosittain jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.

Lue myös:

Perheenisä kehitti kotikeittiössä täydellistä seitania ja kohta sitä tarjotaan kymmenissä ruokaloissa – "Tehtäväni ei ole käännyttää ketään"

Toisen asteen opiskelijat saivat omat ruokailusuositukset: kasvisruokaa tarjottava joka päivä