Haukka vastaan lennokki – Katso videolta, mihin amerikanhiirihaukka Zina pystyy

Ateenassa elelee tiettävästi maailman ainoa haukka, joka koulutettu hyökkäämään droonien kimppuun.

haukkametsästys
Ilmataistelu: haukka vastaan vastaan drooni
Ilmataistelu: haukka vastaan vastaan drooni

AteenaKuusivuotias amerikanhiirihaukka Zina on saanut nimensä soturiprinsessa Xenalta. Amerikkalaisessa tv-sarjassa seikkaillut Xena taisteli vihollisia vastaan muinaista Kreikkaa muistuttavassa mielikuvitusmaailmassa.

Kuten Xena, myös sen kreikankielinen kaima Zina taistelee hyvien puolella. Sen vihollisina ovat ei-toivotut, kauko-ohjattavat pienoishelikopterit.

Zina on tiettävästi ainoa haukka maailmassa, joka osaa siepata ilmasta drooneja ja tuoda ne maahan.

Marraskuisena sunnuntaina Zinan voi tavata kasvitieteellisessä puutarhassa Ateenan länsipuolella. Lintu näyttää kouluttajansa, moottoripyöräpoliisi Stavros Athanasioun käsivarrella juuri niin sopusuhtaiselta kuin ihanneurheilija Platonin kuvauksissa.

Zina Stavros Athanasioun kädellä
Zina Stavros Athanasioun kädellä.Sara Saure

Zina antaa ihmisten silittää silkkistä höyhenistöään, mutta samalla sen haukankatse rekisteröi ympäristöstä kaiken. Yksi haukkojen valteista on juuri niiden teleskooppinen näkö, joka auttaa myös miehittämättömien lennokkien saalistamisessa.

Amerikanhiirihaukat (Buteo jamaicensis) elävät nimensä mukaisesti Pohjois-Amerikassa, mutta Zina on syntynyt haukkatarhassa Koillis-Kreikassa. Sieltä se tuli kolmikuisena kouluttajalleen.

Stavros Athanasioulla ja Zinalla kemiat selvästi kohtaavat.

– Vain minä pystyn tulkitsemaan sen vahvaa luonnetta ja kehonkieltä. Ja niin kuin dynaamisissa naisissa usein, myös Zinassa on haasteensa, Stavros Athanasiou kiteyttää.

Zinan lisäksi Athanasiou kouluttaa kolmeakymmentä muuta petolintua.

Petolinnut vetivät Athanasioua puoleensa jo nuorena. Hän hankki niistä tietoa, matkusti maailmalla ja kouluttautui ulkomailla haukanohjaajaksi.

– Haukankoulutus on taitolaji, ei mikään postimerkkien keräilyyn verrattava harrastus, Athanasiou painottaa.

GPS-lähettimellä varustettu Zina ei voi hävitä. Näin ei käynyt edes silloin, kun lintu lähti liitelemään kilometrien päähän kouluttajastaan.
GPS-lähettimellä varustettu Zina ei voi hävitä. Näin ei käynyt edes silloin, kun lintu lähti liitelemään kilometrien päähän kouluttajastaan.Sara Saure

Athanasiou kertoo, että Kreikassa vain haukankouluttajilla on oikeus metsästykseen. Pian haukkametsästyksen odotetaan kuitenkin muuttuvan lailliseksi kaikille ja maassa avataan kenties myös julkinen haukankoulutuksen oppilaitos.

Kreikka, Norja ja Suomi ovat Euroopassa viimeisiä haukkametsästyksen laillistavia maita. Omalla metsästyshaukalla on Suomessa voinut metsästää jo aiemminkin. (siirryt toiseen palveluun)

Voimassaoleva haukkametsästyskielto on Kreikassa outo ottaen huomioon, että haukankoulutuksen eurooppalaiset juuret ulottuvat 4 000 vuoden taakse antiikin Kreikkaan.

Mytologiassa haukka liitettiin Apolloniin ja Zeus kotkaan. Homeros kertoo sotilaiden palanneen Troijan sodasta mukanaan koulutettuja haukkoja. Aristoteles puolestaan kuvailee haukkametsästyksen kulkua Eläinopissa.

Ensimmäinen eurooppalainen haukkametsästyskoulu toimi Kreikassa, Spartan kilpailijakaupungissa Argoksessa 300-luvulta alkaen.

Muinainen haukka-aihe mosaiikissa
Peloponnesoksen niemimaalla sijaitsevasta Argoksen kaupungista on löytynyt jäänteitä huvilasta, jossa toimi Euroopan ensimmäinen haukkametsästyskoulu. Rakennuksen mosaiikkilattiaa koristi haukka-aihe.Sara Saure

Lähdeteoksiin perehtyneen Stavros Athanasioun mukaan myös Aleksanteri Suuri oli haukankouluttaja. Hänelle haukkojen liikkeet kävivät sotaennustuksista.

Kasvitieteellisessä puutarhassa Athanasioulla on käynnissä viikoittainen yleisötilaisuus ihmisen ja petolintujen vuorovaikutussuhteesta. Vastaavaa ohjelmaa ei ole muualla Kreikassa.

Perheitä tungeksii haukkojen, kotkien ja pöllöjen ympärillä.

– Opimme tänään, että haukat ovat taanneet ihmiselle ruoan ja niiden ominaisuuksia jäljitellään nykyteknologiassa. Ei ihme, että haukkametsästys kuuluu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, toteaa tilaisuuteen osallistunut Eleni Sotiropoulou.

Paikalla on myös drooneista kuuluisaksi tulleen Zinan faneja.

– Petolinnut eivät todellakaan näytä roboteilta vaan persoonallisuuksilta. Halusin nähdä Zinan elävänä ja kuulla, miten sitä harjoitetaan, sanoo ateenalainen Makis Asimakopoulos.

Stavros Athanasiou ja Zina yleisön edessä
Stavros Athanasioun vetämiä tilaisuuksia petolintujen hyödyllisyydestä on seurannut jo yli 40 000 katsojaa. Zinaa kuvataan ahkerasti.Sara Saure

Idea Zinan kouluttamisesta lennokkien saalistajaksi sai alkunsa eurooppalaisilta turvaviranomaisilta, joiden Stavros Athanasiou näki käyttävän kotkia droonien sieppaamiseen. Kotkat ovat käytössä ainakin Belgiassa, Hollannissa, Italiassa ja Ranskassa.

Athanasiou pohti, että sama haukan kanssa olisi parempi ajatus. Haukka on kotkaa elastisempi, nopeampi ja näin ollen tuloksellisempi kaupunkiympäristössä.

Zina aloitti droonikoulutuksen kolmen muun haukan kanssa ja osoitti niistä eniten lahjakkuutta, muun muassa nappaustekniikassa. Ensimmäisen lennokkinsa se pudotti seitsemän kuukauden jälkeen.

– On tärkeä muistaa, että ihminen palvelee petolintuja, ei päinvastoin. Ohjaan Zinaa vain siinä, mitä se haluaa tehdä, Athanasiou korostaa.

Zina ei lehahda lennokin perään kenenkään muun kuin ohjaajansa Stavros Athanasioun kädestä.
Zina ei lehahda lennokin perään kenenkään muun kuin ohjaajansa Stavros Athanasioun kädestä.Sara Saure

Haukoille lennokkien pudottaminen on luontaista. Mikä hyvänsä lentää niiden reviirillä, on uhka.

– Se, miten opetin Zinalle että juuri drooni on tunkeilija, on salaisuuteni, Athanasiou kertoo vinolla hymyllä.

Heti perään hän tähdentää, että droonit eivät vahingoita Zinaa, jos lennokki on pieni tai keskikokoinen. Vasta halkaisijaltaan puolen metrin ylittävä lennokki voisi olla vaarallinen.

Koska harjoitus tekee mestarin, Athanasiou suuntaa Zinan kanssa rinteeseen ja aloittaa lennokkiharjoituksen.

Zina voi havaita lähestyvän droonin jo kymmenen kilometrin etäisyydeltä, mutta Stavros Athanasiou päästää sen lentoon vasta reilun sadan metrin päässä lennokista.

Mikäli lennokissa olisi pommi, on tärkeää, että linnun luokse maastoon pääsee pian.

Zinan tuntinopeus voi yltää 240 kilometriin, joten se on napannut lennokin muutamassa sekunnissa. Harjoitustilanne osoittaa, että jos terroristilennokki olisi matkalla Ateenan pääaukiolle Syntagmalle, Zina olisi siepannut laitteen kauan ennen kuin se olisi ehtinyt aukiolle ihmispaljouteen.

Kun Zina saa lennokin kynsiinsä, se laskeutuu droonin kanssa paikkaan, missä se kokee ettei sen saaliilla ole kilpailijoita. Se vartioi droonia siivet harallaan ja päästää voimakkaita ääniä odottaessaan kouluttajaansa paikalle.

Zina on laskeutunut droonin kanssa maastoon ja suojelee saalistaan. Lennokin tiputus on Zinan harjoitusohjelmassa ainakin kerran viikossa.
Zina on laskeutunut droonin kanssa maastoon ja suojelee saalistaan. Lennokin tiputus on Zinan harjoitusohjelmassa ainakin kerran viikossa.Sara Saure

Athanasiou kiittää lintua ruualla. Palkitseminen on viimeinen osa yhteistyötä, joka perustuu luottamukseen.

Lennokkihyökkäykset ovat turvallisuusuhka jo Kreikassakin.

Vielä maassa ei ole havaittu terroristilennokkeja, mutta drooneilla esimerkiksi salakuljetetaan huumeita vankiloihin.

Huolta tuottavat Egeanmerellä myös naapurimaan Turkin vakoilulennokit. Viimeksi lokakuussa turkkilainen drooni kierteli pienen kreikkalaisen Ro-saaren yllä lähellä Turkin rannikkoa.

Toistaiseksi Zinaa ei ole kuitenkaan kutsuttu turvallisuustehtäviin vaan sen ainoat ”keikat” ovat olleet paparazzien lennokkien eliminoiminen yksityistilaisuuksissa.

Stavros Athanasiou ei tyrkytä Zinaa vaan odottaa ehdotusta turvallisuusviranomaisilta.

– On surullista, että Kreikassa pitää aina ensin tapahtua katastrofi, ennen kuin viranomaiset ryhtyvät ennakkotoimiin, Athanasiou tuskailee.

Mahdollista toimeksiantoa odottaessa hän kouluttaa Zinalle jo manttelinperijöitä. Tarkoituksena on, että droonien kimppuun käy vastaisuudessa kokonainen haukkatiimi. Jos yksi niistä epäonnistuu, on seuraava aina valmiina lentoon.

Zinalla on kuitenkin erityispaikka kouluttajansa sydämessä.

Lisää aiheesta:

Katso video: Harvinainen metsästyshaukka Lotta ja sen haukankatse

21.11. klo 8.40 Uutisesta korjattu lintulajin nimi. Kyseessä on amerikanhiirihaukka, ei punapyrstöhaukka (engl. red-tailed hawk).